Unul dintre cele mai grele aspecte la contractarea unui credit imobiliar este incercarea de a gasi cel mai avantajos produs de finantare pentru a cumpara o locuinta. Din pacate, desi bancile si-au marit semnificativ portofoliul de credite in domeniu, conditiile de creditare, sunt inca greu de indeplinit, si nu se adreseaza persoanelor cu venituri mici sau medii.

Unul dintre cele mai cautate credite pe domeniul imobiliar este creditul cu dobanda fixa. Multe banci au un asemenea produs in portofoliu, dar perioada in care dobanda nu-si modifica valoarea este prestabilita. Luam cazul Bancii Transilvania. Creditul imobiliar de la BT este destinat finantarii cumpararii de terenuri, case sau apartamente precum si finantarii modernizarilor de locuinte, iar perioada de creditare este de maxim 30 de ani. Suma contractata nu poate depasi 250.000 euro si, conform BT, dobanda va fi de 6,50% pentru primii 3 ani, urmand apoi sa varieze in functie de dobanda pietei la lei.

Pentru un credit de 50.000 euro, acordat pe o perioada de 25 ani, Banca Romaneasca aplica o dobanda anuala de 6,17%, iar rata ce va trebui achitata lunar este de aproximativ 320 euro, urmand ca la final suma rambursata sa atinga valoarea de maxim 97.000 de euro. Pentru acest credit, dobanda va fi fixa pentru o perioada de un an, iar la acordare se va plati un comision de 1%.

Banca Comerciala Romana ofera creditul Camin Super BCR. Acest credit, acordat in conditiile specificate mai sus (50.000 euro, pe o perioada de 25 ani), are o donanda anuala de 7,81%, ce va fi fixa in primul an de creditare. Rata lunara achitata se ridica la suma de aproximativ 360 euro, iar la final suma ce va trebui rambursata ajunge la 110.000 euro.

La Raiffeisen Bank pentru acelasi tip de credit imobiliar dobanda anuala efectiva ajunge la 8,40%. Rata lunara pe care un client o va achita este de aproximativ 360 de euro, in schimb la final suma rambursata se va invarti in jurul valorii de 114.000 euro. Raiffeisen percepe un comision de administrare anuala in valoare de 0,90% din sold.

Creditul Habitat Plus oferit de BRD cu dobanda variabila este iarasi un produs care s-a bucurat de succes. Banca percepe un comision de 6,5 lei pentru intarziere la plata si un comision de acordare de 2%, achitabil la inceputul creditarii. Rata lunara este de 457 euro, suma totala de plata incluzand comisioanele si taxele este de aproximativ 128.000 euro.

Un alt produs interesant de creditare imobiliara vine din partea Volskbank. Pentru acceasi suma de 50.000 euro pentru perioada de 25 ani la Volskbank dobanda este fixa, astfel incat DAE ajunge la 7,65%, iar rata dobanzii, 5,95%. Suma lunara ce va trebui achitata este de aproximativ 380 euro, iar suma totala de rambursat la finalul perioadei de creditare ajunge la 110.000 euro.

Acestea ar fi unele din alternativele pe care piata bancara la ofera in acest moment. Trebuie mentionat ca majoritatea bancilor care ofera aceste produse finanteaza doar 75% din valoarea proprietatii ce urmeaza a fi achizitionata. Iat dupa relaxarea venita din partea BNR nu se intrevad schimbari majore.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.