Discursul presedintelui Traian Basescu a indus neliniste si in randul investitorilor de pe piata de capital. Analistii din piata de capital spun ca acesta este principalul motiv care a declansat scaderile resimtite, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Dupa doua sedinte de cresteri sustinute pe valori mari de tranzactionare, toti indicii bursieri au inregistrat, ieri, un recul. Cea mai mare scadere a revenit actiunilor Societatilor de Investitii Financiare (SIF), care s-au depreciat cu peste doua puncte procentuale. Cele mai lichide titluri listate s-au ieftinit, in medie, cu 1,32%, in timp ce indicele BET - Compozit a scazut cu 1,05%.

Titlurile SIF Oltenia s-au ieftinit cu peste 4%

Potrivit lui Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta KTD Investment, trei cauze au determinat deprecierea cotatiilor. "in primul rand, agitatia de pe scena politica a determinat o presiune mai mare la vanzare. Al doilea motiv este reprezentat de scaderile care au afectat, ieri, toate bursele europene. si, nu in ultimul rand, a fost vorba si despre marcarea profiturilor de catre speculatori, dupa aprecierile din ultimele sesiuni", a explicat, pentru Adevarul, Iulian Panait. Scaderile nu au afectat si diminuarea lichiditatii, care a ramas peste pragul de 20 milioane de euro. Din nou, sectorul financiar, prin segmentul societatilor de investitii, s-a impus in topul celor mai tranzactionati emitenti. Astfel, SIF Oltenia (SIF 5) a cumulat peste 14 milioane de euro, fiind urmat, ca valori de tranzactionare, de SIF Moldova (SIF 2) - cu 12,25 milioane de lei, si de SIF Banat Crisana (SIF 1) - cu peste 11 milioane de lei.

Cea mai mare corectie, in acest sector, a fost resimtita de cursul titlurilor SIF 5. Ultimul pret de tranzactionare cu actiunile SIF 5 a fost perfectat, ieri, la pretul de 3,4700 lei/titlu, in scadere cu 4,14% fata de sesiunea anterioara. De o scadere de peste trei puncte procentuale au fost afectate, ieri, actiunile SIF Transilvania (SIF 3). Acestea au inchis la pretul de 3,7200 lei/titlu. Cel mai mica depreciere a revenit actiunilor SIF 1, care au dat inapoi cu "numai" 1,29%, pana la cotatia de 3,0600 lei/titlu.