Agentiile de rating avertizeaza din nou politicile macroeconomice din tara noastra

Un nou semnal de alarma vine din partea agentiilor internationale de evaluare! Standard&Poor’s atrage atentia asupra faptului ca economia romaneasca prezinta semne clare de supraincalzire. Atentionarea vine la mai putin de doua saptamani dupa ce aceeasi agentie de evaluare a revizuit in sens negativ perspectivele de rating.

tara noastra se numara printre statele europene emergente care prezinta cel mai clar risc de supraincalzire economica. Asta in pofida cresterii continue a produsului intern brut, arata primul raport al agentiei internationale de rating Standard&Poor’s care este orientat exclusiv asupra tarilor emergente, citat de Medifax.

Astfel, cele cinci state expuse celui mai clar risc de supraincalzire economica sunt Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania. Adica, in aceste state, cererea interna este mult mai mare decat oferta producatorilor autohtoni, existand riscul unor majorari de preturi. Mai mult, analistii Standard&Poor’s spun ca pe masura ce aceasta situatie va persista, rezultatul final va fi mult mai dur, cele mai afectate fiind, foarte probabil, economiile cu un deficit extern foarte mare in raport cu capacitatea de export. Iar economia tarii noastre se afla exact in aceasta situatie. Anul trecut, soldul negativ al balantei de plati a reprezentat circa 10% din produsul intern brut. Iar in primele doua luni ale acestui an, deficitul este in continua crestere.

Prima avertizare, revizuirea perspectivei ratingului

Agentia Standard&Poor’s a mai tras un semnal de alarma pentru economia romaneasca la inceputul acestei luni, cand a revizuit in sens negativ perspectiva ratingului de tara, de la "pozitiva" la "stabila", pe fondul tensiunilor politice din acest an. Tot la acea data, S&P a reafirmat ratingurile pentru creditele in valuta si moneda nationala. Astfel, calificativele in valuta au fost confirmate la "BBB minus" pe termen lung si "A-3" pe termen scurt, iar cele in moneda nationala la "BBB" si, respectiv, "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.