Presedintele Asociatiei Salariatilor din Petrom este hotarit sa actioneze in justitie statul roman, daca interzice angajatilor sa cedeze drepturile la cumpararea pachetului de 8% din actiunile companiei petroliere.

Miza de citeva sute de milioane de euro pusa in joc pe actiunile angajatilor Petrom ar putea aduce statului roman un nou proces. Liviu Luca, seful Asociatiei Salariatilor din compania petroliera, spune ca va actiona in justitie autoritatile daca promulga hotarirea de guvern care stabileste ca pachetul de 8% din actiunile Petrom nu poate fi vindut decit direct salariatilor. "Daca acest proiect devine hotarire vom da in judecata statul. Problema majora este ca aceasta lege ar incalca dreptul constitutional la libera asociere", a declarat Liviu Luca pentru "Cotidianul". AVAS a publicat un proiect de hotarire de guvern potrivit caruia salariatii Petrom vor cumpara actiunile care li se cuvin doar in mod direct, drepturile asupra titlurilor nefiind transmisibile. Pretul de achizitionare a unei actiuni este acelasi cu cel oferit de OMV pentru pachetul majoritar al companiei, adica cinci eurocenti pentru fiecare titlu.

In acelasi timp, cotatia actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti este de aproximativ 16 eurocenti. In acest fel, daca o singura societate ar putea sa achizitioneze intregul pachet destinat salariatilor, ar cistiga aproape 600 de milioane de euro.

Luca a fost acuzat in repetate rinduri ca vrea sa puna mina pe actiunile angajatilor folosindu-se de calitatea de presedinte al Asociatiei Salariatilor, dar a replicat tot timpul ca nu poate face asta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.