Banii europeni contribuie in fiecare an cu 2% la cresterea economiei Romaniei, astfel incat, pana in 2013 produsul intern brut va castiga inca 15% ca urmare a utilizarii fondurilor structurale, arata un studiu al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), citat de NewsIn..

Studiul CEROPE pleaca de la experienta statelor membre care au aderat in perioada anilor `80 - Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda - unde fondurile structurale transferate au avut un impact puternic.

Injectia de fonduri structurale va face ca la sfarsitul orizontului de timp al actualului exercitiu bugetar european, in 2013, PIB-ul Romaniei sa fie cu aproape 15% mai mare decat intr-un scenariu in care fondurile structurale nu sunt luate in calcul, se arata in studiul mentionat.

Principalul impact al fondurilor structurale va fi asupra investitiilor, care vor inregistra ritmuri mari de crestere. Diferentele intre cele doua scenarii sunt in favoarea celui "cu fonduri" si vor fi mult mai accentuate in perioada 2007-2013. "Drept rezultat, in 2020, investitiile vor fi cu circa 20% mai mari datorita impactului fondurilor structurale, corespunzand unui diferential de crestere anuala de 0,95%", se arata in studiul CEROPE.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.