Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (ANIMMC) a semnat recent protocoale cu mai multe banci importante in vederea finantarii proiectelor de dezvoltare a afacerilor prezentate de intreprinzatori. Astfel, potrivit unui comunicat al Groupe Société Générale (GSG), aceasta va cofinanta creditele acordate in cadrul programului Start 2007, care are drept scop dezvoltarea abilitatilor de afaceri in rindul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare.

Programul are in vedere dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si gestionarea optima a resurselor. Start 2007 sprijina si dezvoltarea firmelor nou infiintate (start-up-uri), prin facilitarea accesului acestora la finantare.

Programul Start 2007 are doua etape, spun oficialii GSG. In prima etapa se finanteaza cursuri de pregatire destinate beneficiarilor eligibili in domenii de interes pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobindirii cunostintelor necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri, iar in a doua faza se acorda sprijin financiar, prin alocatie financiara nerambursabila si prin credite acordate de banca selectata, pentru finantarea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de beneficiarii cursurilor de pregatire pentru afaceri. GSG este una dintre bancile care au semnat cu ANIMMC un protocol pentru cofinantarea a doua programe de sustinere financiara si pregatirea antreprenoriala.

60% finantare nerambursabila

Schema de finantare prevede ca 60% din valoarea eligibila a proiectului de investitie sa fie acordata de catre ANIMMC sub forma de alocatie financiara nerambursabila, un sfert din valoare va fi acoperita de catre banca, sub forma de credit, iar 15% va fi aportul in numerar al beneficiarului, care va fi depus in prealabil in contul deschis la institutia creditoare. Finantarea ANIMMC este de maximum 50.000 de euro pentru firme mai vechi de doi ani si de cel mult 10.000 de euro pentru intreprinderi nou infiintate. BRD - Groupe Société Générale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa active, ofera doua pachete de creditare pentru IMM-uri: pachetul Ristretto, pentru microintreprinderi si firme mici, si Simplis, pentru intreprinderile mijlocii. Cele doua pachete de credite au fost lansate la mijlocul anului 2006, iar volumul creditelor acordate pina la sfirsitul lunii martie 2007 este de peste 360 de milioane de euro.

Credite de 40 de milioane de lei

O alta banca ce a intrat pe piata creditelor destinate IMM-urilor este BCR, institutie financiara care, la rindul ei, a semnat cu ANIMMC un protocol de finantare a intreprinzatorilor. Fondurile vor fi disponibile in cadrul Programului national multianual 2002-2009, gestionat de Agentie, care are un buget de 39,95 milioane de lei.