Mai multe banci de top din Romania au in portofoliu produse care se adreseaza exclusiv profesiunilor liberale.

Concurenta acerba pe creditele de retail obliga bancile sa se orienteze si catre segmente de clienti traditional ignorate. Un exemplu: liber-profesionistii. Medicii, avocatii si, in general, cei care practica meserii liberale au ocazia sa acceseze un credit bancar in functie de nevoile specifice. Plaja de oferte se intinde de la credite ipotecare si de investitii pina la finantari destinate achizitiei de autoturisme. Majoritatea bancilor se orienteaza catre cabinetele medicale, insa unele institutii de credit tintesc si avocatii. Bancile care nu au in portofoliu un credit dedicat pun la dispozitia liber-profesionistilor finantarile pentru IMM. In acest caz, marele dezavantaj il constituie obligativitatea de a fi obtinut profit in ultimul an de activitate.

Trei oferte la UniCredit

UniCredit are trei tipuri de imprumuturi dedicate liber-profesionistilor. De aceste imprumuturi vor putea beneficia si cabinetele medicale, birourile individuale sau asociate si societatile civile profesionale. Oferta UniCredit cuprinde trei tipuri de finantare: un credit ipotecar si imobiliar, un credit de investitii si unul dedicat achizitionarii de automobile de serviciu.

Creditul ipotecar si imobiliar pentru persoanele fizice care desfasoara profesiuni liberale poate fi folosit atit pentru cumpararea, constructia, extinderea, terminarea si modernizarea imobilelor necesare cabinetelor, birourilor sau punctelor de lucru, cit si pentru achizitia terenului aferent acestora. Imprumutul poate fi acordat pe o perioada cuprinsa intre 2 si10 ani, suma maxima care se poate obtine fiind de 150.000 de euro sau echivalentul in lei. Avansul trebuie sa fie de minimum 25% din pretul contractului de vinzare-cumparare sau din valoarea proiectului de investitie. Dobinda imprumutului este de 9,5% pe an pentru lei, respectiv 7,5% pe an pentru euro.

Creditul de investitii se adreseaza persoanelor fizice autorizate care doresc sa-si modernizeze cabinetul ori sa achizitioneze echipamente specifice domeniului de activitate. Contractantul poate obtine pina la 30.000 de euro sau echivalentul in lei, la o dobinda de 9,5% pentru moneda locala si respectiv 7,5% pentru euro. Avansul trebuie sa acopere minimum 19% din valoarea investitiei.

Creditul auto este destinat achizitiei de automobile noi pentru desfasurarea activitatii profesionale si se acorda in lei sau in euro, pe o durata de maximum 6 ani. Suma maxima care poate fi obtinuta este de 30.000 de euro sau echivalentul in lei. Pentru obtinerea acestui imprumut, este necesar ca aplicantul sa dispuna de un avans minim de 19% din valoarea facturii proforma, care se poate constitui din sume de bani depuse in contul curent deschis la UniCredit Romania sau din avansuri platite vinzatorului sau furnizorilor. Creditul e oferit cu o dobinda de 9% la lei si 7% la euro.

Banca impune ipoteca de rangul unu asupra bunurilor imobiliare cumparate sau asupra altor proprietati de acelasi tip acceptate ca garantie. De asemenea, UniCredit cere polita de asigurare a imobilului sau a bunului ipotecat, precum si asigurarea de viata a contractantului. Banca va institui, daca este cazul, o garantie reala mobiliara asupra depozitelor colaterale realizate de contractant la UniCredit Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.