Ieri, cotatia la BNR a monedei europene a fost stabilita la 3,3306 lei/euro, cel mai mic nivel din noiembrie 2002 incoace

In economie, problemele de respiratie se cheama deficit de plati. Potrivit ultimului raport al Bancii Mondiale, Romania a fost, in 2005, pe locul 12 in lume in clasamentul tarilor care cheltuie mai mult decat incaseaza. Daca leul continua sa creasca, fara acoperire, avem toate sansele sa intram in top 10. O antiperformanta cu consecinte care vor fi foarte greu de gestionat - inflatie si recesiune.

Luni, zlotul polonez se aprecia de la 3,84 la 3,8248 unitati fata de euro, pentru ca investitorii de portofoliu au reactionat pozitiv la stirea ca deficitul de cont curent (deficitul de plati) pe februarie era de doar 424 milioane de euro, fata de 800 de milioane, cat se asteptau. stirea cu adevarat "incredibila" era ca exporturile au crescut atat de repede, incat au ajuns cu numai 60 de milioane de euro sub nivelul importurilor.

Stirea este cu adevarat pozitiva, mai ales intr-o tara care se confrunta de asemenea cu deficite cronice si este pe locul 15 in clasamentul amintit al Bancii. Luni, leul nostru era cotat la 3,3363 unitati/euro, apreciere cu 0,2% fata de vineri. Ieri, cursul leului a continuat sa scada, la 3,3306. La fel si cursul zlotului, la 3,8231.

Deficitul de cont curent duce la scaderea investitiilor

Dar daca la polonezi mai poti gasi explicatii de natura psihologica (care functioneaza cel mai bine in economie), la romani chiar nu s-a intamplat nimic euforic in ultimele zile, incat leul sa se intareasca mai repede decat zlotul.

Explicatia cea mai plauzibila - oferta mare de valuta ramasa in tara dupa intoarcerea lucratorilor romani din strainatate, de Paste - arata Florin Catu, economistrul-sef al ING Romania.

Analistul se asteapta chiar ca aceasta apreciere sa continue in urmatoarele luni, chiar pana la 3 lei prin luna august. De altfel, ieri, pe piata interbancara, euro s-a schimbat chiar si la 3,28 lei. Cu toate acestea, devine tot mai greu de crezut ca leul va mai continua mult cursa nebuna a aprecierii, pe care o duce de cativa ani. si asta pentru ca economia va incepe sa gafaie.

Deja intarirea leului a afectat simtitor ritmul exporturilor, arata Florin Catu. Cresterea anuala in 2006 a fost de 16%, iar, dupa datele de la inceputul anului, ritmul s-a redus la 13%. Evident, importurile au crescut mult mai repede si, dupa doua luni, deficitul comercial a ajuns la 2,56 miliarde de euro, cu 83,3% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta se repercuteaza in cresterea deficitului de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile de capital din tara). si "cred ca deficitul de cont curent a ajuns la «punctul culminant», de la care incepe sa-si arate efectele negative" - arata analistul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.