Indicii bursieri ai Bursei de Valori Bucuresti au atins ieri noi maxime istorice, capitalizarea bursiera apropiindu-se de 24,7 miliarde de dolari, suma aproape egala cu valoarea de piata a Renault sau cu averea familei care detine Ikea

Capitalizarea BVB a ajuns din urma averea fondatorului Ikea

Indicele general al bursei, BET-C, care descrie evolutia preturilor titlurilor listate, cu exceptia SIF-urilor, a atins ieri cea mai mare valoare de la introducerea sa si anume de 5.913,63 puncte. BET-C a urcat dupa sedinta bursiera de ieri cu 0,91%, cresterea din acest an fiind astfel de 17,65%, cea mai buna evolutie dintre toti indicii bursieri. BET-C se calculeaza pe baza evolutiilor preturilor actiunilor companiilor listate la primele doua categorii ale BVB, din care sunt excluse societatile de investitii financiare (SIF).

Ieri a fost o zi bursiera foarte buna si pentru Societatile de Investitii Financiare. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 2,6% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 64.124,10 puncte pana la 65.788,59 puncte. Valoarea schimburilor incheiate cu actiunile SIF-urilor a fost de peste 53,7 milioane lei (16,14 milioane euro) si a reprezentat 57,2% din rulajul total al pietei. Cel mai "activ" titlu financiar a fost SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii de 19,8 milioane lei, urmat la mare distanta de actiunile SIF Moldova (SIF2), cu schimburi de peste 12,9 milioane lei.

Cresterea indicilor bursieri a intrenat dupa ea si majorarea capitalizarii bursiere. Asfel, valoarea totala a companiilor listate la BVB a urcat la un record de 82,28 miliarde lei (24,7 miliarde euro sau 33,44 miliarde dolari).

Listarea companiei Alumil Rom Industry a fost un factor care a dus la cresterea tranzactiilor cat si ca cotatiilor companiei, ieri fiind prima zi in care Alumil a fost inclusa in calculul BET-C. Titlurile Alumil au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri la 8,55 lei, ceea ce confera companiei o valoare de piata de 267,2 milioane lei (80,23 milioane euro).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.