Compania Tarom va fi restructurata si managementul va fi asigurat de catre o firma privata, Ministerul Transporturilor urmand a organiza o licitatie in urma careia se va selecta acea firma, a declarat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, citat de Mediafax.

"Optiunea pe care am formulat-o si pentru care vom da drumul la toate procedurile este de a licita pentru un management privat la nivelul companiei. Practic, vom asigura un management privat, in baza unor parametri obiectivi. Acest management va face toate operatiunile de restructurare, de dezvoltare, de investitii care sunt necesare", a afirmat Orban.

Potrivit acestuia, in cazul in care restructurarea nu se va realiza, situatia Tarom va fi foarte dificila, pentru ca statului ii va fi imposibil sa mai sustina financiar o companie nerentabila. "Din cauza reglementarilor europene, nu va mai fi posibil sa sustii compania daca nu se eficientizeaza. Sa ai 2.350 de angajati la o flota de 19 aeronave mi se pare un lux pe care nu ni-l putem permite, dar nu ma pricep sa restructurez companii de avioane", a continuat ministrul Transporturilor. Consiliul de Administratie al companiei de transport, format din sapte membri, este condus de Gabriel Dumitrescu, care ocupa functiile de presedinte si de director general. Consiliul Director executiv al companiei, condus, de asemenea, de Dumitrescu, este format tot din sapte membri.

Inceput de an cu un grad de ocupare record

Principalul operator aerian roman a avut in primele doua luni ale acestui an un grad de ocupare record pentru ultimii patru ani, ca urmare a cresterii numarului de pasageri cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Tarom a depasit gradul de ocupare din 2004, unul dintre cei mai buni ani din ultima perioada din acest punct de vedere. In acest an compania estimeaza o crestere cu 95% a profitului brut pana la 5,97 mil. lei. Veniturile totale se vor cifra la 1,04 mld. lei, iar cele din exploatare vor creste cu 5,6% la 890,2 mil. lei.

Bugetul pentru investitii este de 460,14 mil. lei, de patru ori mai mare decat cel de anul trecut, si va fi orientat, in principal, catre achizitia a doua aeronave Airbus A318, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli. Programul investitional sustinut din resurse proprii va fi derulat pe trei directii - realizarea de lucrari de constructii-montaj (18,66 mil. lei), importuri (3,72 mil. lei), investitii in diverse locatii din Romania (10,98 mil. lei) si reparatii capitale motoare si aeronave (40,01 milioane lei). Tarom opereaza o flota compusa din cinci avioane Boeing 737-300, patru aeronave Boeing 737-700, doua avioane Airbus 318-111 si sapte ATR 42-500.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.