Marile companii din industria siderurgica si chimica ar putea determina oficialii europeni sa declanseze procedura de infrigement, daca nu vor accelera ritmul de implementare a Directivei IPPC, potrivit ministrului mediului, Attila Korodi.

Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare.

Cazul respectivei tari ajunge in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sanctiuni. Acestea pot fi de cateva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari, fiind calculate in functie de gravitatea nerespectarii normelor, durata acestei situatii sau capacitatea de plata a statului sanctionat.

Ministrul mediului sustine ca din cele 638 de instalatii care intra sub incidenta Directivei privind prevenire si controlul integrat al poluarii (IPPC), 74 au solicitat sistarea activitatii, alte 81 de solicitari fiind in lucru la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

"Procedura de infrigement poate sa apara din cauza marilor companii din industria siderurgica si chimica, companii care trebuie sa se conformeze si care, din punctul nostru de vedere, au ritm lent de implementare a directivei privind IPPC", a declarat pentru NewsIn, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.

Korodi a precizat ca termenul limita pe care companiile care detin instalatii aflate sub incidenta directivei IPPC il au la dispozitie pentru conformare este 10 octombrie 2007. Totodata, potrivit ministrului de resort, 195 de instalatii au perioade de tranzitie, unele chiar pana in anul 2014.

In ceea ce priveste ritmul lent de implementare a masurilor de mediu de catre aceste companii, Korodi a declarat ca autoritatile de mediu "vor fi foarte drastice". "Incepem procedura de atentionare si, ulterior, aceea de sistare a activitatii. Am vazut ca la Copsa Mica, in cazul Sometra, problemele s-au rezolvat eficient", a mai spus oficialul MMDD.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.