Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza (foto), a prezentat ieri noul regulament al achizitiilor publice in sistemul sanitar. Pornind de la numeroasele sesizari in privinta proastei calitati a materialelor sanitare, o prima noutate pe care o aduce regulamentul este accentul deosebit care se va pune pe calitatea achizitiilor.

Daca pana acum pretul era cel care decidea castigarea unei licitatii, din a doua decada a lunii aprilie, cand noul regulament va intra in vigoare, definitorie va fi calitatea produselor medicale. In acest sens, au fost prevazute conditii mai severe pentru furnizori, care vor avea obligatia de a ambala produsele livrate astfel incat acestea sa reziste la manipularea in timpul transportului, tranzitului si al expunerii la temperaturi extreme, sa asigure produsele furnizate impotriva deteriorarii neprevazute si sa participe la receptia cantitativa si calitativa a marfii.

Garantie de buna executie

Totodata, daca furnizorul nu va livra produse corespunzatoare din punct de vedere calitativ, achizitorul va putea emite pretentii asupra garantiei de buna executie, mergandu-se pana la plata de daune interese catre beneficiar si chiar rezilierea contractului.

O alta noutate pe care o aduce regulamentul este aceea ca publicarea anuntului de intentie in cazul achizitiilor publice cu o valoare estimata, fara TVA, mai mica decat echivalentul a 100.000 de euro devine optionala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.