Firmele dau in judecata compania pentru ca sint excluse din indexul de cautare, iar posesorii de site-uri ar plati zeci de milioane de dolari pentru a ajunge mai in fata la cautari.

Google Inc. a fost data in judecata, in urma cu un an, de proprietarii unui site web, care pretind ca au suferit daune financiare semnificative dupa ce site-ul lor a fost scos din indexul motorului de cautare, relateaza publicatia electronica Computerworld.

KinderStart.com, un site web destinat parintilor care au copii in virsta de pina la 7 ani, a inregistrat procesul drept actiune comuna (asteapta sa i se alature si alti pagubiti) in San Jose.

Societatea a acuzat Google, printre altele, de violarea drepturilor sale la libera exprimare conform Constitutiei SUA, de violarea sectiunii 2 a Sherman Antitrust Act prin folosirea unei pozitii de monopol care a afectat competitia, de practici concurentiale incorecte, de defaimare si de calomnie.

Un judecator american a respins acuzatiile KinderStart.com pe motiv ca sint nefondate si a refuzat sa judece procesul.

Site-uri excluse dupa bunul plac

Google isi rezerva dreptul de a inlatura site-uri web din indexul sau pentru diverse motive. Spre exemplu, intr-o lista, facuta pentru web masteri, vorbeste despre cum trebuie sa fie un site pentru a permite o indexare mai facila de catre Google, dar si despre practici considerate de Google drept inselaciuni si care pot face ca un site sa fie exclus.

KinderStart.com si-a lansat site-ul web in mai 2000 si, la apogeul sau, genera peste zece milioane de vizionari pe luna, conform propriilor sale estimari. In 2003, compania s-a inrolat in programul Google AdSense, prin care afisa reclame de la Google pe site, primind un comision la clickurile vizitatorilor.

Din martie-aprilie 2005 site-ul a suferit o scadere "cataclismica" in trafic, de circa 70%, si o scadere in veniturile generate de AdSense de aproximativ 80%, din care nu si-a mai revenit, compania invinuind eliminarea din indexul Google pentru aceste lucruri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.