Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, anunta cu putin timp in urma ca "piata valutara va deveni, in curind, o piata de profesionisti". Asta inseamna ca fluctuatiile de curs vor fi foarte greu de anticipat chiar si pentru jucatorii cu experienta. In tarile Uniunii Europene exista societati comerciale care au in componenta lor departamente de analiza financiara ce studiaza fenomenul pentru a specula momentele favorabile. Cistigurile pot fi mari speculind cursul, insa la fel pot fi si pierderile. In acest moment, firmele romanesti nu au astfel de departamente. Prezentul le-a prins descoperite. Fara un sistem de monitorizare a cursului, fara oameni cu experienta, fara angajati cu nervi tari, sansa de a cistiga din cursul valutar este zero.

Accesul liber la piata valutara interbancara a oricarei societati comerciale, fara a impune un plafon de cumparare sau o justificare a sumelor detinute din partea BNR, va da nastere unei noi meserii: speculatorii.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, anunta cu putin timp in urma ca "piata valutara va deveni in curind o piata de profesionisti".

Asta inseamna ca fluctuatiile de curs vor fi foarte greu de anticipat chiar si pentru jucatorii cu experienta.

Dar accesul liber la piata valutara interbancara al oricarei societati comerciale va deveni o atractie pentru managerii actualelor societati care vor considera ca pot cistiga speculind cursul.

"Doar ascultind radioul, sau privind la televizor, cum o valuta scade sau creste se vor naste automat o serie de intrebari. Oamenii vor incepe sa-si spuna ca, poate daca ar fi cumparat valuta la un anumit moment, ar fi cistigat sau invers", atrage atentia Pavel Eugen, jucator activ pe piata valutara internationala FOREX.

"Asta pentru ca oamenii au in general o parere buna despre ei, ceea ce intr-un fel este si normal. Numai ca lucrurile nu vor sta chiar asa. Multi isi vor rupe gitul", spune Pavel care nu uita sa adauge ca atunci cind cineva cistiga altcineva pierde.

Cum e afara

In tarile Uniunii Europene exista societati comerciale care au in componenta lor departamente de analiza financiara ce studiaza fenomenul. Intrucit, daca cresterile pot fi mari speculind cursul, la fel pot fi si pierderile. In acest moment, societatile romane care fac export nu au astfel de departamente. Prezentul le-a prins descoperite. "Departamentele de analiza si respectiv speculatorii trebuie sa existe intr-o societate care doreste sa cumpere valuta la un pret cit mai bun. Fara un sistem de monitorizare a cursului, fara oameni cu experienta, fara angajati cu nervi tari, sansa de a cistiga este zero", atrage atentia si Emil Ogica, vicepresedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Previziuni pentru un viitor apropiat

Cu toate ca Mugur Isarescu a anuntat ca situatia cursurilor se va calma, analistii financiari spun ca lucrurile nu vor fi chiar asa. Mai mult, nimeni nu poate spune cu siguranta cum va fi cursul in viitor deoarece, pentru a descuraja capitalurile speculative sa intre pe piata romaneasca, Banca Nationala va trebui sa ia masuri financiare ce pot duce pe termen scurt la oscilatii mari de curs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.