Electrica Muntenia Sud, Distrigaz Sud si Apa Nova au fost amendate de ANPC cu cate 3.000 de lei

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a apucat serios de impartit amenzi. O companie de distributie a electricitatii, una de distributie a gazelor naturale si alta de furnizare a apei au fost sanctionate, in aceeasi zi, pentru incalcarea drepturilor consumatorilor.

Pentru ca a folosit la calculul accizei pentru electricitate un curs mai mare decat cel de la data facturarii, ANPC a amendat, pe 11 aprilie, compania Electrica Muntenia Sud cu suma de 3.000 de lei. ANPC atrage atentia companiei Electrica, precum si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei ca stabilirea la facturare a unui curs valutar avand ca reper luna octombrie 2006 aduce atingere intereselor economice ale consumatorilor si solicita "baietilor destepti de la facturare" sa intre in legalitate prin facturarea consumului energiei electrice la cursul oficial de schimb stabilit zilnic de Banca Nationala.

ANPC considera ca facturarea consumului de energie electrica trebuie sa respecte prevederile Codului Fiscal, care prin folosirea sintagmei "acciza va deveni exigibila la momentul facturarii" prevede ca aceasta acciza este datorata doar la momentul in care se emite factura catre consumatorul final, fiind astfel normal ca respectivei accize sa i se aplice cursul BNR de la data emiterii facturii. Inspectorii ANPC invoca alineatul 8 al articolului 192, potrivit caruia "accizele se calculeaza in cota si rata de schimb in vigoare, la momentul in care acciza devine exigibila".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.