Doar 0,6% din detinatorii de titluri sunt activi la BVB "Cuponarii" tot nu si-au vandut actiunile

Romania este singura tara din Europa unde aproximativ jumatate din populatia tarii detine instrumente financiare la companiile listate la Bursa, conform datelor prezentate de Depozitarul Central. In total, un numar de peste 10,2 milioane de romani sunt detinatori de titluri, aproape toti provenind din randul "cuponarilor".

Peste 90% din conturi apartin cuponarilor

Comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Victor Eros, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, ca peste 90% dintre conturi apartin detinatorilor de cupoane obtinute in urma privatizarii in masa. Societatile de investitii financiare au cei mai multi actionari, acestia ajungand la circa noua milioane.

Din numarul total de detinatori, la Bursa de Valori Bucuresti sunt active in jur de 60.000 de conturi, astfel ca doar 0,58% dintre detinatorii de instrumente financiare se pot "lauda" ca sunt investitori pe piata de capital. "Se pare ca in acest moment numarul de conturi deschise, active sau mai putin active, este undeva la 60-70.000 de conturi", a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Totodata, Farmache a mentionat ca doar 10-15.000 din conturile deschise la firmele de brokeraj sunt active.

In luna noiembrie a anului trecut, Bursa de Valori Bucuresti estima ca pana in 2010, numarul de conturi active va ajunge la 300.000/an, in conditiile in care in primele noua luni ale anului 2006, peste 30.000 de investitori au realizat cel putin o tranzactie bursiera.

Bucurestenii au cele mai multe conturi

Cei mai multi detinatori de actiuni, sunt din Bucuresti si din judetul Ilfov, unde sunt inregistrati 11,6 milioane de detinatori de instrumente financiare. Acestia reprezinta 11,4% din numarul total al detinatorilor la nivel national, conform Depozitarului Central. Judetele cu cele mai mari procentaje sunt Prahova, care acopera 3,75% din conturi, Iasi, cu 3,54%, Dolj cu 3,38%, Constanta, cu peste 336 de mii de detinatori de instrumenet financiare, reprezentand 3,3% din total, Brasov (3,19%), Timis (3,16%) si Cluj (3,06%). La polul opus, cu cele mai putine conturi detinute, sunt judetele Covasna (1,02%), Ilfov (1,14%), Ialomita (1,25%), Bistrita Nasaud (1,26%) si Giurgiu (1,35%).
Depozitarul central va incheia in perioada urmatoare contracte cu toti emitentii, prin care sa obtina o evidenta actualizata a structurii actionariatului. Neincheierea contractului va duce la suspendarea de la tranzactionare a emitentului respectiv. "Trebuie sa vedem cati dintre actionari au murit sau sunt plecati in strainatate si daca actiunile lor se afla in posesia altor persoane", a afirmat Eros.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.