Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si cei ai bancilor comerciale au ajuns la o intelegere privind modalitatile de reducere a costului finantarilor pentru companii.

Potrivit presedintelui AOAR, Florin Pogonaru, se estimeaza ca, in perioada urmatoare, costurile finantarilor in lei se vor reduce pana la dobanzi cuprinse intre 14 la suta si 17 la suta, in timp ce finantarile in valuta se vor scumpi pana la un nivel de 5-7 la suta. "Ne asteptam ca, in decursul unui an, costurile finantarilor in lei sa ajunga si ele la un nivel de 10-12 la suta", a precizat Pogonaru.

In ce priveste influenta variatiilor evolutia cursului de schimb asupra mediului romanesc de afaceri, presedintele AOAR si-a exprimat dezacordul fata de unele declaratii publice ale oficialilor guvernamentali si ai BNR potrivit carora, din cauza intaririi leului, au de suferit doar firmele nerestructurate. "A inceput sa ne irite faptul ca, in actualul context, despre noi se spune ca nu suntem suficient de restructurati pentru a rezista conditiilor mediului de afaceri. Realitatea este insa alta, deoarece sunt firme eficiente, restructurate, dar care nu pot rezista valului speculativ care a fost transferat in spatele firmelor romanesti", a afirmat Pogonaru.

El a adaugat ca s-a discutat si despre o banda a cursului de schimb leu/euro, cuprinsa intre 34.000 si 42.000 de unitati. "Speram ca acest lucru sa fie confirmat. Pe noi nu ne deranjeaza aprecierea leului, ci instabilitatea si o lipsa de minima predictibilitate. Din aceasta cauza, toate greselile altora se arunca in capul firmelor", a conchis Pogonaru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.