Solicitarile de birouri in Capitala vor putea fi acoperite abia peste cativa ani, sustin specialistii in domeniul imobiliar. "Cererea de spatii pentru birouri este departe de a fi satisfacuta atat in cazul imobilelor din clasa A, cat si celor din clasa B", ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

In urma finalizarii lucrarilor demarate anul trecut, oferta de spatii de birouri clasa A va inregistra in acest an cresteri semnificative, iar stocul de birouri se va imbogati cu aproximativ 140.000 mp. In prezent, in ciuda investitiilor majore din ultimii ani, Bucurestiul insumeaza, potrivit unui studiu ESOP, doar 150.000 mp de spatii de birouri clasa A, fata de Praga, cu 1.100.000 mp, Budapesta, cu 1.000.000 mp si Varsovia, cu 2.000.000 mp. Spatiul ocupat de birourile din clasa B este de circa 300.000 mp si sunt in constructie imobile cu suprafete de 30.000 mp.

"In acest moment, se observa o dezvoltare haotica a orasului din cauza nerespectarii rigorilor politicii urbaniste. Daca acest lucru nu se corecteaza, cat de curand ne vom confrunta cu o sufocare din toate punctele de vedere: accesul auto devine imposibil, pot aparea probleme de echipare utilitara, precum si conflicte de vecinatate", ne-a precizat Mihaela Raducanu, directorul departamentului Inchirieri din cadrul companiei Regatta.

Desi la mare cautare in acest moment sunt cladirile noi, din zonele ultracentrale cu mare vizibilitate si accesibilitate, specialistii estimeaza ca in centrul orasului nu se va mai construi pentru ca suprafetele disponibile sunt destul de reduse, iar locurile de parcare foarte limitate. "Zona de nord va fi principala tinta a investitorilor interesati in dezvoltarea unor proiecte de mare anvergura pe aceasta piata", este de parere Radu Lucianu, director al departamentului Spatii de birouri al firmei Eurisko.

Investitorii se vor orienta in primul rand spre zone care sa ofere facilitatile necesare desfasurarii activitatilor, avand in vedere ca, in functie de domeniul de activitate, companiile au anumite preferinte cand inchiriaza sau cumpara un sediu. "Bancile si companiile de asigurari aleg birouri in cladirile amplasate pe bulevardele principale, pentru a li se asigura maximum de vizibilitate si accesibilitate. Companiile din sectorul IT prefera birouri open space, cu suprafete foarte mari pe nivel", explica Mihaela Raducanu.

In acest context, daca, in urma cu cativa ani, la moda era transformarea unor vile in spatiu pentru birouri, viitorul apartine halelor industriale ale fostelor intreprinderi de stat. "Desi sunt multe astfel de spatii, valorificarea lor se face in prezent doar in mica masura, deoarece institutiile care le detin in patrimoniu fie nu realizeaza potentialul lor, fie nu au suficiente resurse sau flexibilitate pentru aducerea lor la un standard corespunzator cerintelor unei companii", se arata in studiul ESOP.

Reprezentantii firmelor din domeniu spun ca cererea va depasi oferta inca multi ani, preturile putand inregistra usoare cresteri in perioada urmatoare. In prezent, preturile de inchiriere pentru spatii de birouri de clasa A variaza intre 18 si 21 euro/mp, in timp ce pretul la clasa B se situeaza intre 12 si 15 euro/mp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.