Romania are circa 800 de crescatori de pasari de rasa. Vin la expozitii si starnesc admiratia vizitatorilor, care le pozeaza cu telefonul mobil: rase grele, de carne, rase mai mici, de oua, sau pasari crescute exclusiv pentru frumusetea lor. Toate au nume ciudate, cu rezonante exotice pentru necunoscatori: Brahma, Cochinchina, Plymouth, Orpington.

Mai nou, unii proprietari de restaurante expun gaini de rasa pentru un plus de originalitate, iar proprietarii de vile, desi mananca pui din supermarket, cumpara gaini frumoase pentru a insufleti gazonul.

Desi nu e o afacere superrentabila, crescatorii de pasari de rasa reusesc sa faca atata profit cat sa-si sustina hobby-ul. Constantin Nita, presedintele Asociatiei Crescatorilor de pasari de puritate genetica din Breaza, spune ca, din cauza costurilor destul de ridicate pe care le presupune intretinerea, aceasta afacere nu o poate concura pe cea cu pui broiler obisnuiti. "Daca o gaina din rasele grele ajunge la maturitate - 4 - 5 kg - in 18 luni, un broiler de carne ajunge in doua luni la 2 kg", explica Constantin Nita.

Costurile pentru intretinerea unei pasari de rasa depasesc 100 lei anual, apreciaza Vasile Miroseanu, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari Pajura-Ilfov, care era plecat, ieri, la Craiova, la un alt crescator, pentru a aduce un anume cocos, vazut in toamna la Indagra, in vizita la Bucuresti. Pasiunea il mana si pe Ioan Floca, din Sibiu, care creste de 15 ani pasari de rasa. Are pana la 200 de pasari, din circa 40 de rase.

Genoteca nationala, distrusa dupa Revolutie

Dupa ce neglijenta a distrus dupa Revolutie genoteca de la Constanta, statul se chinuie sa formeze o noua baza genetica nationala, subventionand crescatorii de pasari de rasa. Subventia, de 35 lei pe cap de pasare anual, acopera circa 30% din costurile de intretinere. insa, birocratia este semnificativa, considera Constantin Nita, care, pentru a obtine subventia, s-a chinuit anul trecut luni bune sa reuneasca intr-o federatie nationala circa 20 de asociatii din cele 40 existente.

Federatia crescatorilor de pasari de rasa, iepuri de rasa si porumbei de ornament a fost infiintata dupa aceasta formula pentru a se putea afilia organizatiilor similare europene. Afilierea le va permite crescatorilor romani sa participe la expozitii internationale si sa colaboreze, de pe un statut de egalitate, cu asociatii similare din statele UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.