Anul trecut, romanii au cheltuit pentru constructii peste 10% din PIB. Fata de 2005, cresterea a fost de 19,3%.

In Romania s-au investit, in 2006, in diverse constructii peste 35 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde de euro la cursul mediu pe 2006 calculat de Banca Nationala a Romaniei), cu 19,3% peste nivelul din 2005, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS).

Din aceasta suma, cea mai mare parte, adica 61,6%, s-a cheltuit pentru ridicarea unor constructii noi, in vreme ce, pentru reparatii capitale, s-au investit aproximativ 5 miliarde de lei, reprezentind 14,1% din total. Diferenta de 8,5 miliarde de lei, adica 24,3% din total, s-a dus pe intretinerea si reparatiile curente ale unor proiecte mai vechi.

Case de 5 miliarde de lei

Din constructiile efectuate anul trecut, ponderea cea mai mare din punctul de vedere al sumelor cheltuite au avut-o cele ingineresti (drumuri, poduri etc.), pentru care s-au alocat in jur de 11 miliarde de lei. In schimb, valoarea caselor ridicate de la zero s-a cifrat la doar 5,6 miliarde de lei, iar valoarea lucrarilor capitale efectuate la constructiile rezidentiale s-a ridicat la 783,2 milioane de lei. Specialistii din piata imobiliara apreciaza insa ca cifra este mult prea mica, statistica neluind in calcul si piata neagra, estimata la aproximativ 40% din total. "S-au investit mai mult, dar statistica neglijeaza sectorul gri, care nu apare in nici un fel de date oficiale. De cind nu mai sint notariatele de stat, nu se mai fac raportari si atunci este greu de venit cu aprecieri", ne-a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.