Romania a inregistrat anul trecut o crestere substantiala a cazurilor de insolventa. Cauza este, spune firma Coface, nu atit intrarea in UE, cit modificarea legislatiei.

La sectiile comerciale ale justitiei procesele dintre creditori si debitori sint mai rapide.

Anul trecut, principalul dusman al firmelor aflate in dificultate in fata riscului de faliment a fost nu atit iminenta aderare la UE, cit noua lege a insolventei. Concluzia se desprinde dintr-un studiu prezentat zilele trecute de firma specializata in informatii de afaceri, Coface Romania. Cercetarea acesteia a luat in calcul si evolutiile din Bulgaria, tara care a aderat la UE o data cu Romania, tarile invecinate, alipite Uniunii, in 2004, si tari ramase deocamdata in afara acesteia. Studiul, preluat de site-ul smartfinancial.ro, a luat in evidenta strict firmele aflate in faliment, in reorganizare judiciara, si care si-au inchis procedura de faliment din lipsa de active.

23.000 de falimente in zona

Cercetarea, realizata in 11 tari din Europa Centrala si de Est - Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croatia si Romania, a indicat ca anul trecut, in aceste state, numarul societatilor aflate in insolventa a fost de 23.027.

La nivel regional, rata medie a insolventei, ponderata cu numarul de companii active in fiecare tara, este de 0,2%. De remarcat este faptul ca majoritatea tarilor din zona centrala si est-europeana se confrunta cu aceleasi probleme in ceea ce priveste riscul de faliment, spune Cristian Ionescu, director general Coface Romania. In privinta sectoarelor in care riscul de insolventa este cel mai mare, acestea sint comertul, constructiile, agricultura si industria textila.

Remarcabila este si scaderea numarului de falimente in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004, acest fapt aratind capacitatea noilor economii ale UE de a face fata conditiilor concurentiale de pe piata unica, spune Coface Romania. Astfel, sint infirmate previziunile relativ sumbre ale cresterii numarului de falimente, mai ales in rindul IMM-urilor.

Romania - falimente aproape dublu

Numarul falimentelor s-a dublat anul trecut, fata de 2005, de la 3.582 la 6.721. Cresterea, care nu poate fi ignorata, a fost cauzata, in primul rind, de aparitia unei noi legi a insolventei, la mijlocul anului trecut, publicata in iulie 2006. Principala trasatura a noii legi este o protectie mai buna a creditorilor. De asemenea, numarul mare de insolvente pe rol la sfirsitul lui 2006 este cauzat si de durata lunga a proceselor, practic mai putin de jumatate din totalul insolventelor reprezentind cazuri deschise in 2006.

"Numarul mare de falimente din Romania, in 2006, nu este neaparat un rezultat negativ si indica aptitudinea economiei noastre de a se regenera si de a elimina societatile «bolnave» din sistemul circulator al economiei. Exista si un timp indelungat de inchidere a unei proceduri de insolventa in Romania, aproape de sase ori mai mare decit in alte tari vest-europene.

Dificultatea cuantificarii numarului real al firmelor in stare de insolventa este cauzata de intirzierea reformelor sistemului legislativ cu privire la falimente in intreaga Europa Centrala si de Est", spune Cristian Ionescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.