Datorita ridicarii restrictiilor de catre BNR privind avansul minim obligatoriu pentru creditele imobiliare/ipotecare si privind gradul maxim de indatorare din veniturile totale nete lunare, se preconizeaza o explozie a creditului, mai ales a celui imobiliar/ipotecar.

Tendinta normala de altfel, avand in vedere faptul ca in prezent gradul de indatorare al romanilor exprimat ca procent din PIB este de numai 8%, in timp ce in tarile vest-europene a ajuns la 30% din PIB.

Bancile si institutiile financiare nonbancare anticipeaza aceasta tendinta foarte bine si zilele acestea fac primii pasi in consolidarea pozitiei pe piata financiar-bancara romaneasca.

Alpha Bank a anuntat renuntarea la avansul minim de 25% solicitat pentru creditele imobiliare/ipotecare, stabilind un grad maxim de indatorare de 15%, dar, in conditii in care valoarea de evaluare a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie, avansul poate fi chiar 0%. De asemenea, a adaugat portofoliului de produse si servicii oferite clientilor un produs complex si revolutionar, Alpha Open, credit de nevoi personale ce se acorda o singura data, dar si linie de credit prin intermediul optiunii de reincarcare.

Pentru a putea utiliza optiunea de reincarcare: suma minima reincarcata trebuie sa fie de minimum 1.000 EUR (sau echivalent RON/USD), iar soldul creditului impreuna cu suma reincarcata sa nu depaseasca valoarea creditului initial.

Bancpost este prima banca ce a anuntat modificari privind gradul de indatorare in oferta de creditare pentru persoane fizice. Toate angajamentele de plata, indiferent de tipul creditului (imobiliar, ipotecar, de consum, card de credit) - inclusiv cel aferent creditului pentru care clientul aplica - trebuie sa nu depaseasca 40% din venitul net total al acestuia, diminuat cu obligatiile lunare de plata. Schimbarea consta, de fapt, in eliminarea celor doua grade de indatorare de maximum 30% si 35% in functie de tipul creditului, dar pastrarea gradului de indatorare maxim de 40%, indiferent de natura creditului. Aceasta modificare este un pas intermediar pana la aparitia reglementarilor interne, care vor stabili un nou grad de indatorare, dar numai dupa validarea lor de catre Banca Nationala a Romaniei.

Insa provocari deloc de neglijat vin si din partea institutiilor financiare nonbancare precum Domenia Credit, ImoCredit, TBI Credit, care, desi ofera acelasi tip de credit, au conditii de acordare mai flexibile decat cele ale bancilor.

Domenia Credit ofera solutia potrivita pentru orice tip de investitie imobiliara: cumparare de locuinta, renovare sau finisare a unei constructii noi, construirea unei case sau achizitia unui teren pentru construire de locuinta. Pentru clientii care nu dispun de avans, pe termen scurt poate fi acoperit printr-un credit-punte, sau pe termen lung printr-un credit de nevoi personale cu garantie imobiliara.

La creditul imobiliar pentru renovarea locuintei, avansul este 0%, atat in situatia in care proprietarul are drepturi depline asupra imobilului, cat si daca are calitate de coproprietar. Daca deja clientul are un credit ipotecar contractat la Domenia Credit si valoarea locuintei permite acest lucru, printr-o procedura simplificata poate obtine un credit TOP-UP pentru nevoi personale garantat cu aceeasi locuinta (maximum 50% din valoarea de evaluare a imobilului, iar valorile cumulate ale celor doua credite sa nu depaseasca 75% din valoarea evaluata a imobilului). Pentru toate creditele oferite, perioada de gratie este pana la 2 ani, timp in care se achita lunar dobanda.
Se pot cumula si veniturile a doua persoane necasatorite (care urmeaza a se casatori). Clientul se bucura de asistenta juridica si, dupa caz, tehnica, gratuita pe tot parcursul procesului de creditare.

La IMO Credit intregul proces de creditare de la primul interviu pana la finalizarea actelor poate dura mai putin de 7 zile. Mai mult, consilierii IMO Credit pot veni la solicitant acasa sau la serviciu, ori unde acestuia ii convine mai bine, pentru colectarea documentatiei si isi pot adapta programul de lucru in functie de necesitatile tale.

De asemenea, compania structureaza si adapteaza produsul de finantare in functie de necesitatile sale. Nu este nevoie de o vechime minima la locul de munca. Foarte important de stiut, nu este obligatoriu sa se construiasca cu o companie specializata (accepta constructia in regie proprie), de aceea clientul va primi banii in numerar.

Cu siguranta vom fi martorii unor schimbari pozitive pe piata financiar-bancara romaneasca, bancile de-abia acum vor cunoaste adevarata provocare in atragerea si fidelizarea clientilor, schimbari de pe urma carora utilizatorii de servicii bancare vor avea numai de castigat.
Este important sa fiti la curent cu ultimele informatii financiare, pentru ca, asa cum se spune, "cine are informatia, detine puterea". Toate informatiile de pe piata financiar-bancara, ultimele modificari operate de banci, noile credite aparute (credite imobiliare, credite ipotecare, credite de consum - nevoi personale fara ipoteca, nevoi personale cu ipoteca, credite auto, leasing auto, leasing imobiliar), cele mai competitive carduri de credit sunt disponibile pe www.finzoom.ro.

www.finzoom.ro - Compara. Decide. Aplica este portalul financiar lider in Romania in acuratetea si complexitatea datelor prezentate, dar si a serviciilor puse la dispozitia utilizatorilor: aplicatii online gratuite disponibile la unsprezece banci si institutii financiare nonbancare (Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank, UniCredit Bank, BCR, Domenia Credit), consultanta si brokeraj gratuit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.