Pretul petrolului a crescut cu 1% ieri, ajungand in jurul a 67 dolari barilul, din cauza temerilor suscitate de criza diplomatica iraniano-britanica si a grevelor care s-au declansat la terminalele petroliere din Marseille, greve ce pot pune in pericol aprovizionarea Statelor Unite.
Contractele pe luna mai pentru Statele Unite au ajuns astfel, ieri, la 66,56 dolari barilul, in crestere cu 53 centi, dupa ce joi au cunoscut o crestere cu 3%. Sortimentul Brent a mai castigat 83 de centi, ajungand la 68,71 dolari. La aproape o saptamana de la arestarea de catre Iran a celor 15 militari ai marinei britanice, Teheranul a amanat chiar si eliberarea singurei femei din grup, motivandu-si gestul prin "comportamentul inadecvat" al Marii Britanii, care a refuzat orice negocieri.

Aceasta criza, combinata cu noile sanctiuni imuse de ONU Iranului saptamana trecuta, pentru programul sau nuclear, alimenteaza temerile brokerilor legate de o posibila diminuare a exporturilor de petrol iranian, sau de o blocare a stramtorii Ormuz. Iranul este al patrulea exportator mondial de petrol. "Preturile au crescut rapid din cauza intensificarii tensiunilor din Orientul-Apropiat. Acest lucru indica fragilitatea profunda a pietei, cu toate ca pana acum ne-am confruntat cu o cerere slaba", a declarat pentru Reuters Gerard Burg, analist la National Australia Bank. (C. A.)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.