Fondurile europene destinate agriculturii vor putea fi absorbite de romanii care lucreaza in strainatate, a declarat, ministrul agriculturii, Dan Motreanu.

"Intentionam sa sprijinim tinerii care muncesc in strainatate sa inceapa o afacere in mediul rural, cu banii europeni care vor veni pe masurile Planului National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, Ministerul Agriculturii oferind sprijin pentru co-finantarea acestor proiecte", a spus Motreanu.

Practic un proiect s-ar putea realiza aproape pe gratis, afirma ministrul agriculturii, pentru ca 65 la suta din investitiile necesare vor putea fi accesate din fondurile europene, iar restul de 35 la suta, co-finantarea privata, ar putea fi obtinuta prin diferite programe de sprijin ale MAPDR, cum ar fi accesul la credite cu dobanda de numai 5 la suta, de tipul Programului Fermierul. Potrivit lui Motreanu, romanii care lucreaza in strainatate reprezinta un segment important de beneficiari ai fondurilor europene deoarece au o cultura a muncii si mai multa initiativa. "Romanii care muncesc afara au mai multa initiativa, dar si ceva bani pentru a putea participa la co-finantarea unui proiect.

De asemenea, au mai multe variante de asociere si posibilitati de a-si vinde produsele. Cred ca aceasta este marea sansa a Romaniei, ca banii europeni sa fie absorbiti de cei care lucreaza in afara", a spus Dan Motreanu. Desi acest proiect este deocamdata doar in faza de intentie, teoretic, calculele arata ca un tanar care ia in arenda un teren de 20 de ha poate primi fonduri pe doua masuri PNDR - sprijinirea tinerilor care se stabilesc in mediul rural si pensionarea antiicipata (in cazul in care sunt arendate terenurile detinute chiar de membri familiei). De asemenea, vor beneficia de consultanta gratuita din partea ANCA si de instruire in baza unor masuri cuprinse in PNDR, de formare profesionala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.