Recent modificata, Legea 31/1990 nu stabileste insa si o limita minima a raspunderii acestora

Nu toti managerii unei societati pe actiuni vor trebui sa-si cumpere o asigurare de raspundere profesionala, ci doar administratorii si directorii investiti cu atributii de conducere de catre consiliile de administratie ale firmelor.

O analiza sumara arata faptul ca in Romania sunt active in prezent 11.500 de societati pe actiuni, dintre care 58 sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si circa 1.000 la RASDAQ. Luand in calcul un numar mediu de cinci manageri care conduc o companie, rezulta circa 60.000 polite/an, teoretic un business destul de bun pentru companiile de asigurari si brokeri.

In practica insa, lucrurile stau cu totul altfel. O asigurare de raspundere profesionala de tipul celei oferite medicilor, farmacistilor sau contabililor autorizati este impropriu de aplicat managerilor sau administratorilor unei companii, si asta din cauza formelor diferite de raspundere pe care le presupune. Solutii exista insa. O parte a companiilor de asigurari (AIG, Allianz-tiriac, Astra, Omniasig) comercializeaza in prezent polita D&O (Directors&Officers Liability Insurance), mult mai adaptat cerintelor pietei, dar diferit de o asigurare clasica de malpraxis.

Diferentele intre cele doua polite sunt de fond. Politele D&O sunt asigurari colective din simplul motiv ca raspunderea manageriala intr-o societate este in general colectiva (consiliul de administratie, consiliul director etc.) Prin contrast, asigurarea de raspundere profesionala clasica (malpraxis) se poate incheia atat colectiv, cat si individual.

Pana la clarificarea formei exacte de asigurare ceruta de lege, raman cateva intrebari care necesita raspuns. Cine va plati asigurarea, compania angajatoare sau directorii? in practica internationala, firma este cea care plateste asigurarea de tip D&O. Daca regula va fi respectata si in Romania, companiile vor avea de ales intre a suplimenta pachetele salariale ale managerilor sau a le diminua cu pretul asigurarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.