Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), depunerea cu intarziere a acestui document va fi sanctionata cu amenda de la 50 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv 500 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice. Astfel, declaratia recapitulativa este completata doar de acele persoane impozabile in scop de TVA care au realizat in primul trimestru livrari si/sau achizitii intracomunitare de marfuri.

Aceasta se poate depune fie in format electronic, fie la registratura organului fiscal, la posta, prin scrisoare recomandata, pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice sau prin Sistemul Electronic National.

"Formatul electronic al declaratiei recapitulative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Programul de asistenta poate fi pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro", explica reprezentantii ANAF.

Potrivit acesteia, declaratia recapitulativa poate fi depusa direct pe site-ul MFP doar de catre acei contribuabili care dispun de un certificat digital eliberat de institutie.