IMM-urile se integreaza in UE prin adoptarea modelului ceh de integrare. Aceasta semnifica decapitalizare, transpunere greoaie a legislatiei si lipsa a transparentei.

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania sint insuficient pregatite si, prin urmare, vor avea drumul cel mai greu de parcurs in procesul de adaptare la normele Uniunii Europene. Opinia apartinind secretarului general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Ionel Constantin, este impartasita si de majoritatea oamenilor de afaceri cehi, prezenti zilele trecute la un seminar pe teme economice. Acestia au sustinut ca, asemenea situatiei din Cehia, anterioara integrarii in UE, firmele mici si mijlocii romanesti trebuie sa se astepte la un deficit de capital, adaptare dificila a legislatiei si la lipsa de transparenta pe piata economica romaneasca.

Oamenii de afaceri cehi considera ca situatia actuala a economiei din Romania este foarte asemanatoare cu cea a Republicii Cehe din perioada care a urmat aderarii la Uniunea Europeana. "UE nu inseamna doar fonduri structurale sau proiecte. Fondurile Uniunii Europene sint doar un ajutor timid care va permite Romaniei sa supravietuiasca la inceputul integrarii presiunii existente pe piata", crede Karel Firla, directorul companiei cehe Interel SRL.

Cehia a aderat la UE in 2004, iar evolutia ulterioara pozitiva a economiei s-a bazat pe dublarea investitiilor straine, dar si pe cresterea exporturilor in tarile membre UE, au explicat intreprinzatorii cehi.

CAS prea mare

Prezenti la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie, reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au punctat masurile care adoptate ar duce la depasirea facila a dificultatilor sesizate de colegii lor cehi. AOAR propune reducerea contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu minimum sase puncte procentuale in al doilea semestru al anului pentru a putea stimula economia privata, a declarat luni presedintele asociatiei, Florin Pogonaru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.