Premierul Calin Popescu-Tariceanu a continuat ieri la sediul Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) sa le ceara datornicilor sa-si plateasca restantele la stat. Bugetul statului nu este un creditor pentru nimeni, a spus pe un ton amenintator primul-ministru.

Tariceanu a precizat ca toate societatile cu datorii la buget, fie ca sunt private, fie ca sunt de stat, trebuie sa inceapa sa-si achite taxele si impozitele. Premierul a accentuat ca nu vor exista nici un fel de derogari si nu se va raspunde la nici un fel de presiuni de pasuire. El a recomandat chiar autoritatilor locale sa-i preseze pe furnizorii de utilitati sa-si recupereze debitele de la consumatorii finali ca apoi sa-si plateasca propriile restante la buget. Tariceanu le-a spus ca, daca nu sunt capabili sa eficientizeze aceste regii, sa le privatizeze, intrucat nu vor fi in nici un caz permise esalonarile.

AVAS face noi blocari de conturi la societatile restante

Tot ieri, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a anuntat ca institutia sa a dispus recent blocarea conturilor pentru circa 1.900 de debitori la Fondul de Sanatate.

Trebuie spus ca e vorba de cel de-al doilea val de popriri de conturi operat de AVAS, val in care au fost cuprinse companii cu datorii cuprinse intre 200 si 500 de milioane de lei.

Potrivit lui Zbarcea, actiunile de blocare a conturilor bancare vor continua, ajungand pana la datornicii cu restante chiar mai mici de 10 milioane de lei. AVAS are de recuperat datorii bugetare restante la Fondul de Sanatate de peste 24.000 de miliarde de lei. Prin primele popriri de conturi facute luna trecuta asupra a circa 1.400 de companii, Autoritatea a recuperat 80 de miliarde de lei.

Tariceanu: Garda Financiara trebuie sa se trezeasca

Premierul a anuntat ieri si ca va avea discutii cu reprezentantii Garzii Financiare, intrucat este nemultumit de activitatea acestei institutii. "Garda Financiara trebuie sa se trezeasca", a aratat Tariceanu. De remarcat ca in urma cu doua zile, intr-un discurs asemanator tinut in cadrul unei sedinte a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, atat premierul, cat si ministrul Finantelor, Ionut Popescu, i-au avertizat pe directorii ANAF ca vor plati cu functia daca nu vor aduce suficienti bani la buget.

AVAS se va uni in vara cu OPSPI

Primul-ministru a mai spus ca pentru o imbunatatire a monitorizarii actului de privatizare din Romania este necesara unificarea celor doua institutii din domeniu. Este vorba despre unirea "in iunie-iulie" a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor statului cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.