Aproape 200.000 de proprietari au declarat ca au avut venituri din chirii, suma medie incasata per contract fiind de 1.300 de lei.

In 2005, 197.294 de persoane fizice au declarat ca au realizat venituri din inchirieri, potrivit unei statistici a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Acestea au inregistrat 401.120 de contracte de cedarea folosintei bunurilor, cea mai mare parte a lor fiind de natura imobiliara. Impozitul anual stabilit pe veniturile din chirii realizate s-a ridicat la un total de 85.683.578 de lei.

Astfel, rezulta o valorare medie a contractului de 1.331 de lei. La o medie nationala de piata a chiriilor, de circa 100 de euro pe luna, la nivelul anului 2005, valoarea medie a unui contract ar acoperi doar trei luni, la garsoniera.

Putini declara la Fisc si mai putin

Expertul imobiliar Liviu Ureche spune ca numarul contractelor dat de ANAF este extrem de mic pe linga numarul real de contracte de inchiriere care s-au semnat in 2005. "Nu este o cifra care ma impresioneaza. Cred ca reprezinta doar o mica parte din numarul real de inchirieri, pentru ca cele mai multe nu se declara la Fisc", ne-a declarat Ureche.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.