Jucatorii pe piata romneasca de capital platesc intre 0,5% si 1,8% pentru fiecare tranzactie efectuata

In urma cu un an, Consiliul de Administratie al Bursei de Valori isi prezenta obiectivele strategice pentru mandatul obtinut: cresterea capitalizarii bursiere la 50 miliarde de euro si a valorii medii a tranzactiilor zilnice la 40 milioane de euro. Cel mai ambitiostios pariu era insa cresterea numarului investitorilor activi la bursa, de la aproximativ 12.000 cati erau in 2006, la 300.000.

Listarea de noi emitenti sau intarzierea lansarii de noi instrumente financiare ar putea reprezenta motivele "cu greutate" in pierderea pariului numarului de investitori. Comisioanele practicate de Societatile de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) explica insa de ce o investitie la Bursa de Valori Bucuresti ramane inca neatractiva pentru micii investitori. Cu titlu de exemplu, in ultimele 12 luni, indicele BET-C - care caracterizeaza evolutia tuturor companiilor listate la BVB - a inregistrat o crestere medie lunara de aproximativ 2%.

Ceea ce inseamna ca, daca anualizam acest randament, rezulta o crestere de circa 24%. Totusi, un investitor mic, care are parte de cele mai mari comisioane practicate de casele de brokeraj din tara noastra, randamentul adus de titlurile bursiere poate fi sters. Spre exemplu, daca investitorul efectueaza doua operatiuni in fiecare luna, o cumparare si o vanzare, atunci ar putea constata ca randamentul de 2% nu aduce, de fapt, niciun un profit. Asta pentru ca brokerii percep un comision de cel putin 1% pentru tranzactiile cu sume mici. Adica randamentul investitorului va fi profitul brokerului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.