Hotararea oficialilor BNR de a reduce dobanda de politica monetara va influenta si ratele dobanzilor la credite

Practica din sistemul bancar demonstreaza faptul ca institutiile de credit incearca sa isi pastreze o marja de profitabilitate ridicata pentru o perioada cat mai lunga de timp. De aceea, deciziile oficialilor Bancii Nationale de a reduce dobanda-cheie va avea mai repede efecte asupra randamentelor oferite la depozitele la termen.

De fiecare data cand oficialii bancii centrale au decis sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara, institutiile de credit au mai asteptat cateva luni inainte sa micsoreze costurile percepute pentru credite. Iar in actualul context, in care in mai putin de doua luni, oficialii Bancii Nationale au redus dobanda de politica monetara cu 1,25 puncte procentuale, efectele asupra randamentelor la depozitele la termen si a costului creditelor s-ar putea vedea in cel mult trei luni. Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania, a declarat pentru Adevarul ca noua reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa se reflecte in dobanzile active si pasive.

"Daca la penultima scadere, efectele s-au lasat asteptate, acum influenta totala ar trebui sa fie in jurul a un punct procentual", explica Dragos Cabat. Modificarile istorice ale dobanzii BNR indica faptul ca, prima oara, sunt scazute dobanzile platite pentru depozitele la termen, urmand ca intr-o perioada de cateva luni sa fie reduse si cele percepute pentru credite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.