Cresterile agresive din ultimele sedinte, dar si posibilitatea restructurarii guvernului au depreciat actiunile SIF cu peste 3%

Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii s-a remarcat printr-o lichiditate scazuta, aproape de minimul acestui an (8,09 milioane de euro), la un volum de 16,8 milioane de actiuni. Toti indicii bursieri au fost afectati de corectii, iar cea mai importanta scadere a fost suferita de actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), care au pierdut, in medie, 3,11%.

Analistii pietei de capital pun scaderea din sectorul financiar atat pe seama cresterilor sustinute, care au apreciat indicele BET - FI cu 8,5% saptamana trecuta, dar si pe incertitudinile din plan politic. "in piata s-a manifestat o retragere mai accentuata a cumparatorilor in special in a doua parte a sedintei, odata cu aparitia informatiilor din plan politic, referitoare la o posibila restructurare a guvernului. Investitorii nu au revenit la cumparare pana la final, astfel ca valoarea totala a schimburilor, pe toate pietele, a fost de numai noua milioane de euro", explica Adrian Barbulescu, trader la Prime Transaction.

Schimburile cu actiuni SIF au asigurat peste 50% din piata

Tranzactiile cu actiuni SIF au insumat, ieri, peste 15 milioane de lei, reprezentand aproximativ 55% din rulajul bursier. Cel mai tranzactionat a fost SIF Oltenia (SIF 5), cu un total de 5,25 milioane de lei. Ultimul pret de tranzactionare pentru actiunile SIF 5 a fost, ieri, de 3,1200 lei/actiune, in scadere cu 3,11% fata de sesiunea precedenta.

Cea mai mare depreciere a fost resimtita de cotatia titlurilor SIF Moldova (SIF 2) si SIF Muntenia (SIF 4), care au pierdut, fiecare, 3,87%. Astfel, actiunile SIF 2 au inchis la cursul de 2,7300 lei/titlu, iar cele ale SIF 4 - la 1,7400 lei/titlu. "in ultimele doua zile din saptamana anterioara, cresterile din sectorul SIF-urilor au fost asigurate de intrarea unui grup restrans de cumparatori", este de parere Adrian Barbulescu


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.