AOAR acuza politica financiar-monetara

Cine ar fi crezut ca Banca Nationala a avut aportul sau in migratia fortei de munca? Ei bine, la aceasta concluzie au ajuns oamenii de afaceri autohtoni care spun ca cea mai nefasta influenta asupra nivelului de retribuire a fortei de munca a avut-o in ultimii trei ani politica financiar-monetara a Bancii Centrale.

Astfel, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, angajatorii au trebuit sa faca fata efectelor insumate ale ratelor inalte de dobanda ale bancilor comerciale, corelate cu dobanda de referinta a Bancii Nationale si totodata deprecierii sustinute a euro si dolarului.

"Astfel, costurile de productie au fost majorate artificial prin practicarea unor dobanzi in lei duble sau triple fata de dobanzile la creditele apelate de catre firmele concurente din alte tari, iar incasarile au fost diminuate corespunzator intaririi artificiale a monedei nationale", a declarat Constantin Savu, presedinte al Uzinsider, membru AOAR.
Acesta afirma ca intarirea monedei nationale este artificiala, referindu-se la "specula pe leu cauzata de dobanzi inalte de referinta cumulata cu aprecierea leului cat si cu operatiunile curente de sterilizare a excesului de lichiditate, in acest fel leul nefiind lasat sa fluctueze normal pe piata, ca orice marfa".

"Acumularile negative se vor consolida"

Afaceristii romani sustin ca numai in anul 2006 producatorii au trebuit sa faca fata unor dobanzi medii in lei de circa 15%, unei aprecieri a monedei nationale de 8,7 procente si a unei inflatii de 4,8%. "Influentele amintite, respectiv diferentele de nivel al costurilor energetice, al taxelor si impozitelor, a costurilor de creditare, precum si diminuarea drastica a veniturilor prin deprecierea euro si a dolarului, determina o presiune inacceptabila asupra nivelului de salarizare si a capacitatii de investire, singurele asupra carora angajatorii pot actiona pentru incadrarea in preturile de piata. Iar atat timp cat nu vom reusi sa asiguram salarii care sa atraga formarea si mentinerea unui numar corespunzator de personal calificat la nivelul cerintelor actuale, acumularile negative se vor consolida, iar efectele negative vor izbucni cu virulenta in perioada urmatoare", a spus Savu.

Tarifele utilitatilor tin salariile pe loc

Nu doar politica monetara a BNR a contribuit la cresteri necorelate ale salariilor, sustin membrii Asociatiei, preturile mari ale utilitatiilor evidentiindu-si aportul in acest sens. Energia si gazele au preturi care exced cu mult nivelurile celor de pe pietele vestice. "Prin majorarea pretului energiei ieftine si prin introducerea unor intermediari, 'producatori de facturi>>, s-a reusit cresterea aberanta a pretului, afectati fiind in primul rand producatorii mici si mijlocii", a precizat Constantin Savu. Acesta a prezentat si un caz in acest context prin care, cu unele masuri ale autoritatilor, s-ar putea ajunge la cresteri salariale. "Un simplu calcul arata ca eliminarea diferentei de pret la energia electrica de pe piata romaneasca fata de cea europeana ar permite, de pilda, la una dintre societatile grupului Uzinsider o majorare a salariilor cu circa 7 procente. Situatia este valabila si in cazul gazelor naturale", a afirmat presedintele companiei mentionate.

In 2013, salariu mediu de 250 euro?

Reprezentantii AOAR considera de asemenea ca avem peste 3 milioane de emigranti, plecati initial in urma disponibilizarilor masive, "care au beneficiat de plati compensatorii, nu si de locuri de munca alternative".
Totodata, oamenii de afaceri nu se arata prea optimisti in ceea ce priveste perspectiva unui salariu decent. "Daca in intervalul ultimilor 6 ani cresterea salariului net pe economie exprimat in euro a fost de circa 105 la suta, crestere ajutata si de aplicarea cotei unice de impozitare si de procesul continuu de devalorizare a monedei europene in raport cu leul, pentru urmatorii 7 ani se prevede o crestere a salariului mediu net de 94%, ajungandu-se la un salariu mediu net de 466 euro. Cifrele exprima valori pentru posturi inalt calificate, astfel ca un muncitor proaspat calificat poate "spera" in anul 2013 la un salariu de doar 250 de euro", sustin membrii AOAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.