Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide astazi o reducere a rezervelor minime obligatorii in sedinta Consiliului de Administratie, apreciaza analistii, care nu exclud, insa, nici o reducere, de cel putin 0,25 puncte, a dobanzii de politica monetara.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, se asteapta ca BNR sa scada dobanda cheie de la 8,00% la 7,75% pe an. "Ma astept ca banca centrala sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 puncte procentuale, decizie ce ar fi sutinuta de evolutia pozitiva peste asteptari de pana acum a inflatiei si de continua apreciere a leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania, pentru NewsIn.

Citu a explicat ca, in afara de aceasta, BNR are ca obiectiv pe termen mediu unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a celei efective cu scopul de a accentua rolul de semnal al celei dintai. El a mai spus ca se asteapta ca, in urmatoarele trei luni, banca centrala sa unifice cele doua rate ale dobanzii la nivelul de 7% pe an.

Alti analisti sunt mai reticenti in ce priveste o noua scadere a dobanzii cheie si mizeaza mai degraba pe diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei sau la valuta.

Economistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun, se asteapta ca BNR sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara la sedinta de luni, dar nu exclude, totusi, posibilitatea unei scaderi a acesteia. "Ar avea mai mult sens o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii decat a ratei dobanzii de politica monetara, mai ales daca ne uitam la relevanta limitata, din ultima vreme, a acestei dobanzi", a spus Craciun, pentru NewsIn.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.