Cercetarea autohtona a recuperat 45% din contributia la programele comunitare din domeniu

Cercetarea romaneasca nu a reusit sa recupereze decat 45% din banii cu care a contribuit la FP6, ultimul program de cercetare al Uniunii Europene, aflat la moment de bilant. O alta nota proasta pentru cercetarea autohtona este faptul ca niciunul dintre cei 227 de participanti romani nu au reusit sa aiba rol de coordonator in vreun proiect de cercetare, din cele 317 la care au participat.

Conform unui studiu realizat de Zenit GmbH (Germania), participantii romani la FP6 - institute de cercetare, companii si autoritati publice - au reusit sa atraga doar 20,23 de milioane de euro, 45 la suta din banii cu care am contribuit. Gradul de recuperare al banilor este diferit pe cele sapte axe prioritare de cercetare ale programului.

Cei mai tari suntem in nanotehnologie, unde am reusit sa recuperam 65% din fonduri, in tehnologiile societatii informationale - unde gradul de recuperare este 38% -, si in proiectele de dezvoltare durabila si mediu - unde am recuperat 35% din bani. Proiectele de cercetare in aeronautica au reusit sa recupereze 23% din fondurile cu care am contribuit.

Cel mai prost stam cu proiectele destinate stiintelor vietii - grad de recuperare 5,5% - si in domeniul alimentar, unde am recuperat numai 13,6% din bani. Constantin Enachioiu, consilier in cadrul Autoritatii Nationale de Cercetare stiintifica, spune ca Life este un domeniu de cercetare in care nu am avut traditie, situatia fiind mai favorabila in alte domenii unde am mostenit o situatie mai buna


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.