Intre timp, grupul italian asteapta preluarea Electrica Muntenia Sud, companie care ii va dubla afacerile din Romania

Al doilea mare distribuitor si comerciant de gaze naturale din Italia, Enel, se arata interesat si de piata romaneasca de profil. Grupul italian este deja prezent in Romania prin intermediul distributiilor de electricitate din Banat si Dobrogea, preluate de la Electrica la inceputul lui 2005.

"Avem cu certitudine multa experienta atat in furnizarea, cat si in distributia gazelor naturale. in termeni de piata, cred ca, in acest moment, nu mai exista vreo oportunitate interesanta in sectorul de distributie a gazelor in Romania. Dar piata urmeaza sa fie complet liberalizata, iar comertul cu gaze este o problema diferita. Uitandu-ne inainte, nu putem exclude implicarea pe piata de retail, dar nu este ceva care sa se intample peste noapte", a declarat, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, presedintele Enel Romania, Matteo Codazzi. De altfel, grupul italian a participat, in urma cu trei ani, la privatizarea companiilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, proces castigat insa de Gaz de France, respectiv de nemtii de la E.ON.

Plan de investitii de 500 mil. euro in Banat si Dobrogea

Pe piata de furnizare a electricitatii din Romania, Enel detine deja o cota de circa 20%, prin intermediul a doua companii de distributie preluate de la stat in martie 2005 - Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Enel a obtinut pachetul majoritar de actiuni la cei doi distribuitori contra unei sume totale de 127,6 milioane de euro.

Ce a facut Enel in cei doi ani de cand a preluat conducerea celor doua companii? Matteo Codazzi spune ca cel mai greu a fost inceputul, organizarea dupa noi standarde. Cu o echipa de specialisti romani si italieni, investitiile au inceput prin dezvoltarea unui centru de telecontrol, care reduce timpul interventiilor. De asemenea, a fost creata o harta a retelei de distributie, o baza de date cu toate informatiile tehnice necesare. "in urma investitiilor, am redus pierderile tehnice din retele cu circa 10%, care inseamna o economie de cateva milioane de euro", a completat seful Enel Romania.

in cele opt luni din 2005, Enel a investit la Electrica Banat si Dobrogea in total 13 milioane de euro. Cifrele pentru 2006 nu sunt inca disponibile, dar Codazzi spune ca investitiile au fost de 4-5 ori mai mari decat nivelul dinainte de privatizare. "Avem un plan de investitii de cateva miliarde de euro pentru aceasta tara, din care un miliard de euro pentru Electrica Muntenia Sud, in urmatorii zece ani, si 500 milioane euro pentru Electrica Banat si Dobrogea, in urmatorii sase-sapte ani", a explicat Codazzi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.