Pe o piata care ar putea ajunge la un miliard de euro in trei ani, companiile nu se inghesuie, pentru ca profitul intarzie sa apara

Varianta actuala a Legii pensiilor (Legea 23/2007) nemultumeste societatile de asigurari care ar putea refuza sa intre in aceasta piata, se arata intr-un memoriu al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) adresat autoritatilor.

Desi Allianz-tiriac a fost deja autorizata sa administreze pensii private si BCR Asigurari de Viata si ING Asigurari de Viata se afla in stadii avansate de autorizare, exista inca societati care iau in calcul abandonul cursei pensiilor private. Asta dupa ce legea care reglementa domeniul a injumatatit comisionul anual de administrare pana la 0,6% din active, fata de 1,2% din active cat era prevazut initial.

"Am reanalizat situatia si planul de afaceri dupa injumatatirea comisioanelor si ne vom gandi daca mai vrem sau nu sa intram pe aceasta piata", a declarat Emilia Bunea, director general adjunct la Interamerican. Nivelul comisioanelor a fost subiect de disputa intre sindicate si potentialii administratori, votul legii pensiilor private obligatorii in Parlament dand castig de cauza primei parti. in plus, cheltuielile de administrare au fost atunci mutate din sarcina fondurilor de pensii (adica a contributorilor) in sarcina administratorului.

Crinu Andanut, director divizie pensii la Allianz tiriac, apreciaza ca in lege exista unele aspecte care afecteaza functionarea unui sistem serios de pensii, care va avea pierderi multi ani de la lansarea sa, peste media de 3-5 ani cat e normal pentru recuperarea investitiei unei afaceri. "Speram ca organele abilitate o sa ia in discutie unele aspecte semnalate de APAPR.

Rentabilitate scazuta pentru asiguratori

De asemenea, AIG, un alt furnizor global de pensii prezent si in Romania, considera ca, "datorita experientei acumulate, stim cum trebuie sa fie legea ca sistemul sa functioneze. Foarte multe lucruri trebuie schimbate. De aceea - in ciuda intereselor individuale de afacere ale fiecarui potential administrator - firmele s-au reunit pentru un interes comun si anume ca legea sa asigure o reforma de succes", ne-a declarat Mihai Coca-Cozma, director operatiuni AIG. Noua lege a pensiilor private prevede ca rata minima de rentabilitate va fi stabilita in fiecare an de catre CSSPP si nu descrie mecanismul de calcul al acesteia. in practica, este posibil ca modul de determinare a ratei minime de rentabilitate sa se modifice de la an la an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.