"Procurorii anticoruptie au inceput, ieri, urmarirea penala fata de Laurentiu Mihai Treapat - seful Unitatii de Implementare a Programului de Constructie a Bancii Comerciale Romane (BCR) si fostul director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului, in legatura cu acordarea preferentiala de credite catre oameni de afaceri. Initial, Treapat a fost audiat, ieri-dimineata, intr-un dosar privind fraudarea unitatii cu peste 2000 miliarde de lei, conform unor surse din cadrul PNA."

Treapat este acuzat de pentru complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Ieri, au fost convocati de procurorii anticoruptie pentru audieri si sefii sucursalelor sector 4 si 6 din Bucuresti ale bancii. Conform surselor, saptamana aceasta vor fi audiati mai multi sefi din cadrul BNR, chiar si unii din Sucursala Centrala.

Treapat este cercetat pentru implicarea in acordarea nelegala de catre Sucursalele BCR sector 6 si sector 4 din Bucuresti a unui numar de 291 de credite de scont de peste 1.200 miliarde de lei, acordate in perioada ianuarie 2002-aprilie 2003 in favoarea societatilor controlate de Gabriel Viorel Matyas si Paul Petre Tardea - SC Tehnoconsal SRL, SC A&Z Exim Romania SRL, SC Roca Junior SRL si SC Crisvalmar SRL. Totodata, procurorii anticoruptie au constatat ca Treapat a intervenit pe langa sefii sucursalelor BCR din sectoarele 4 si 6 pentru acordarea de credite cu rapiditate si fara a manifesta exigenta in analiza si aplicarea normelor legale privind creditarea bancara.

Prieten cu 'sectoarele>>

Prin nerespectarea regulamentului de organizare si functionare al BCR, directia pe care o conducea Treapat a sprijinit creditarea in conditii ilegale sau cu incalcarea normelor bancare atat in cadrul sucursalelor BCR din sectoarele 4 si 6 ale Capitalei, cat si in cadrul sucursalei Novaci - judetul Gorj.

Totodata, directia care era coordonata si condusa de Treapat nu a luat masurile legale pentru constituirea si controlul grupului de debitor unic si, implicit, pentru verificarea competentelor pentru fiecare creditare in parte. Din relatiile de interdependenta bancara, unitatea la care s-a concretizat prejudiciul - evaluat la peste 788 miliarde lei - este sucursala BCR Novaci, potrivit acelorasi surse.

Suspendat din functie

Laurentiu Treapat a fost director al Directiei de Metodologie si Risc din cadrul BCR, fiind suspendat din functie dupa scandalul privind fraudarea cu peste 300 miliarde de lei a sucursalelor din Novaci si Gorj ale bancii. Prejudiciul a fost cauzat prin favorizarea unor persoane care, cu implicarea directorilor unitatilor bancare, au obtinut ilegal credite. Saptamana trecuta, procurorii PNA i-au pus oficial sub acuzare pe Mihai Hajdu - directorul Sucursalei BCR sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi - contabil-sef si membru al Comitetului Director al bancii, Maria Gologan - jurist si membru al Comitetului Director, Virginica Voicu - sef Serviciu Credite si membru al Comitetului Director, si pe Luminita Rais - ofiter de credite.

Cei cinci sunt acuzati de acordarea unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 miliarde de lei.

Un cap a picat deja

In cazul privind Sucursala BCR sectorul 6, anchetatorii au stabilit ca intreaga activitate infractionala a vizat favorizarea firmelor reprezentate de omul de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas. Acesta a fost trimis deja in judecata pentru obtinerea ilegala si utilizarea in alte scopuri a unui alt credit, in valoare de 126 miliarde lei, garantat cu doua ordine de plata intocmite fictiv. Potrivit sursei citate, functionarii bancari "au sprijinit efectiv atat activitatea ilegala din societatile comerciale reprezentate de inculpatul Gabriel Viorel Matyas, cat si a celor constituite in grupul de firme 'Marin Luminita>> din judetul Valcea ori aflate in stransa legatura cu acestea, pentru care Centrala BCR a reclamat un prejudiciu de peste 788 miliarde de lei, constatat la Sucursala Novaci-judetul Gorj, pentru perioada 1 ianuarie 2002-30 aprilie 2003".

Potrivit anchetatorilor, in perioada 3 iunie-27 noiembrie 2002, cei cinci functionari s-ar fi asociat si ar fi acordat 291 de credite de scont, totalizand 1.201,7 miliarde de lei unui numar de patru firme reprezentate de Matyas, dar in coordonarea lui Paul Petre Tardea, Marin Ion si a altor persoane din cadrul sistemului BCR.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.