Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a grabit sa-si faca socotelile si a informat la sfirsitul saptaminii trecute ca, in ciuda reducerii puternice a impozitelor pe venituri si profituri, a incasat cu 12% mai multi bani in primele doua luni ale anului fata de perioada similara din 2004.

Ce s-a intimplat? Au devenit contribuabilii romani mai constiinciosi? Au iesit la suprafata salariile reale din acele companii care deghizau lefurile in asigurari de viata sau deconturi in strainatate? Analistii spun ca este prematur sa evaluam fenomenul, dar nu exclud posibilitatea ca mediul de afaceri romanesc sa fi luat in serios reforma fiscala si sa se teama de represaliile Fiscului.

Baltazar: "Unii au intrat preventiv in legalitate"

"Nu cred ca au iesit toti banii din subteran. S-ar putea ca o serie de oameni care mergeau la limita legalitatii sa fi primit semnalul de severitate al Fiscului, care a insotit prezentarea cotei unice. Acestia, probabil, au decis preventiv sa intre in legalitate", a spus Bogdan Baltazar, presedintele unei companii de consultanta financiara.

Pogonaru: "Firmele au crescut fondul de salarii"

Banuiala lui Bogdan Baltazar este confimata de un sondaj facut in rindul membrilor AOAR, care arata ca multe firme mici si mijlocii au decis sa plateasca mai mult Fiscului, dar sa aduca salariile in legalitate. "Am facut un sondaj in rindul firmelor mici si mijlocii care au intre 20 si 50 de angajati. Nu a fost un esantion extins, dar credem ca rezultatele reflecta realitatea. Din analiza acestora, am ajuns la concluzia ca firmele au preferat sa plateasca in medie 100 de milioane de lei la fondul de salarii, dar sa scoata la lumina lefurile reale, pentru ca devenea mai complicat sa folosesti diversele trucuri de acoperire a venitului negociat.

Astfel, firmele mari si mijlocii care au mai multi muncitori au marit fondul de salarii cu 7%. Companiile care au angajati cu lefuri mai mari au majorat fodul de salarii cu 12%. In medie, am calculat ca aceste companii si-au marit fondul de salarii cu 10% la inceputul acestui an. Si asa se explica de ce incasarile la bugetele asigurarilor sociale si de sanatate au crescut si ele, pentru ca se hranesc din fondul de salarii", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Biris: "Firmele se conformeaza voluntar"

Inflatia si cresterea economica au jucat si ele rolul lor in marirea colectei statului, dar disciplina fiscala a dat impulsul decisiv, admite Gabriel Biris. "Baza impozitarii a crescut in mod natural. Am avut o crestere economica de 8,1%, arata statisticile oficiale pina in noiembrie 2004. Cred insa ca a crescut ceea ce eu numesc gradul de conformare voluntara. Mediul de afaceri a inteles ca reforma fiscala va fi dublata de disciplina impusa de Fisc", a spus Biris. Incasarile primelor doua luni ale anului au povesti diferite, atentioneaza acesta.

Bugetul din ianuarie, urcat de afacerile din luna cadourilor

"Nu trebuie uitat ca incasarile Fiscului din ianuarie 2005 se refera la cistigurile din decembrie 2004. In decembrie s-au platit prime, salariul mediu brut a crescu cu 12%, ceea ce a adus un plus de incasari la buget. TVA incasat de Fisc in ianuarie a fost colectat in decembrie, luna cadourilor, cind consumul a cunoscut traditionala crestere", a observat Biris.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.