Dupa ani in care cercetarea a fost cenusareasa investitiilor, iar cercetatorii au fost nevoiti sa emigreze ca sa nu moara de foame, multinationalele arata un apetit ferm pentru a investi in cercetarea romaneasca.

Statisticile ARIS arata ca in centrele de cercetare-dezvoltare ale multinationalelor lucreaza peste 5.000 de salariati, in timp ce in anii urmatori se anunta proiecte cel putin la fel de ambitioase. Constantin Stroe, vicepresedinte la Dacia, declara recent pentru Adevarul ca cercetatorii de la viitorul centru tehnologic al Renault de la Titu vor lucra in aceleasi conditii ca si colegii lor de la Paris si vor avea parte de o salarizare echivalenta.

La Siemens lucreaza deja 2.500 de salariati in cercetare, la Alcatel - 1.200, Microsoft are un centru de dezvoltare unde lucreaza 700 de oameni, in timp ce Infineon a deschis un centru de cercetare cu 250 de salariati. Gen Pact a anuntat ca va extinde investitia in Romania de la 170 la 1.500 de angajati, Hewlett Packard va angaja 1.200 de salariati intr-un centru de dezvoltare, iar Renault este pe cale sa semneze memorandumul pentru centrul de la Titu, unde 3.000 de oameni, din care 2.300 cu studii superioare, vor crea noile automobile Renault si Dacia.

Kjiell Peterson, director al Biroului pentru Suedia de Vest de la Bruxelles, prezent la Bucuresti in cautarea unor parteneriate cu institutele de cercetare autohtone, considera ca aici exista multe oportunitati. El a prezentat cercetatorilor romani, in cadrul celui de-al 6-lea Forum pentru Transfer si Inovare care se desfasoara la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cateva proiecte de succes din experienta suedeza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.