Dupa ce exportatorii s-au plans in repetate randuri ca fluctuatiile cursului le provoaca pierderi peste asteptari si ca vor dobanzi mai mici la creditele in lei, Eximbank a coborat urechea la doleantele acestora si a decis reduceri-record ale dobanzilor la creditele in lei.

Astfel, pentru creditele de export ce vor fi rambursate in mai putin de doi ani, exportatorii nu vor plati in contul dobanzilor decat 10,9 la suta pe an, fata de nivelul anterior de 16,06 la suta. Creditele de export pe termen mai mare de doi ani sunt si mai avantajoase: dobanzi de 9,9 la suta, fata de 14,25 la suta. Banca a redus cu aproape 5 procente dobanzile si la creditele de investitii. Noile dobanzi sunt de 12,9 la suta sau 11,9 la suta pe an, in functie de termenul in care sunt rambursati banii.

Initiativa Eximbank de a da o mana de ajutor exportatorilor aflati in dificultate din cauza fluctuatiilor cursului valutar ar fi fost laudabila daca s-ar fi ales niveluri ale dobanzilor mai mari, care sa nu fi lasat loc de manevre financiare. Insa la dobanzi de 10,9 la suta la credite, exportatorii pot foarte bine sa ia bani de la Eximbank si sa-i mobilizeze in depozite la alte banci, de exemplu BCR, care ofera o dobanda de 13 la suta pe an. Dobanda mai mult decat suficienta pentru ca, dupa rambursarea creditului, exportatorul sa se aleaga si cu un castig de 2,1 la suta pe an, fara sa faca nici cel mai mic efort pentru cresterea competitivitatii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.