Manipularea Bursei, usor de vazut, greu de rezolvat Situatiile in care cotatiile actiunilor de la BVB au fost „ajutate“ sunt numeroase, dar CNVM nu pune eticheta „manipulare“ decat daca „bate la ochi“

Cazul RRC nu a primit inca un verdict, dar piata de capital romaneasca a asistat la un caz de manipulare a Bursei. De aceasta data insa, CNVM a solutionat problema intr-un timp scurt, de numai doua luni. Dupa verdictul in privinta Oltchim, acesta este singurul caz de manipulare solutionat de CNVM, foarte putin in situatia in care la BVB au fost numeroase semne de intrebare legate de unele evolutii.
Nimeni nu are garantia ca, macar o data, orice actiune de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost "la mana unor brokeri sau a unui grup de investitori", care s-au jucat cu pretul cum au avut interes. Iar la o piata mica, asa cum este cea romaneasca, manipularea Bursei este usor de realizat.

Dar fluctuatiile mari ale pretului Amonil in ultimele doua luni ale anului trecut, fara niciun motiv, au fost evidente, iar CNVM s-a vazut nevoita sa ia pozitie si sa se pronunte, punand verdictul "manipulare". De altfel, CNVM nu a acuzat pe nimeni de manipularea Bursei, desi are capacitatea electronica de a urmari toate tranzactiile si cunoaste atat cumparatorul, cat si vanzatorul.

Randamente astronomice pentru faliment

Titlurile emise de Amonil Slobozia nu au fost considerate atractive de investitorii de la BVB. Motivul este lesne de inteles, daca se aduc in discutie rezultatele financiare raportate periodic de societate, ani buni combinatul raportand pierderi. Cu toate acestea, in noiembrie 2006, cursul actiunilor AMO a explodat la BVB, in 30 de zile majorandu-se cu peste 100%. Nimic ciudat, daca societatea raporta profit pentru primele noua luni, dar pierderea a ajuns la 8,6 milioane lei.

CNVM a finalizat ancheta, singura vinovata de aceste miscari fiind societatea de brokeraj Mobinvest, care detine, impreuna cu alte persoane, aproximativ 17% din combinat. S-a constatat ca Mobinvest a introdus ordine si a efectuat tranzactii cu actiuni Amonil care au dat un semnal fals in legatura cu pretul acestora, care a ajuns la un nivel artificial.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.