Potrivit directorului companiei Willbrook, lider in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux pe pietele din Europa Centrala si de Est, piata imobiliara din Romania nu este suficient sustinuta financiar, prin burse, potrivit NewsIn. In Bulgaria proiectele imobiliare sunt listate, fenomen care asigura un cadru legislativ mai transparent, dar si unele avantaje financiare investitorilor straini. De exemplu, un investitor care cumpara imobile cu scopul de a le inchiria nu plateste impozit pe profit.

Romania nu are un cadru legislativ favorabil "Real Estate Investment Trusts" (REIT), instrumente financiare de finantare publica a proiectelor imobiliare. "Drept urmare, investitiile in real estate sunt incetinite sau intarziate din punct de vedere al volumului de capital investit si reinvestit, iar sectorul imobiliar romanesc, desi in continua crestere, nu este valorificat la potentialul sau maxim", subliniaza Daiana Voicu.

Investitorii din Bulgaria isi pot reinvesti profiturile realizate in alte proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat si astfel se va produce o crestere continua a investitiilor globale. "In 2007 multe REIT-uri isi vor diversifica portofoliile privind tipurile de investitii si vor castiga dimensiuni semnificative", estimeaza managerul Willbrook Management International.