Familiile cu venituri scazute vor lua credite mai mici - una dintre principalele consecinte ale ridicarii restrictiilor la creditare

Desi bancile vor putea stabili singure conditiile de creditare pentru populatie, imprumuturile acordate nu vor fi neaparat mai avantajoase decat cele existente acum. Aparenta liberalizare a creditelor ar putea conduce la excluderea de la finantare a unui numar important de persoane. Noul regulament emis de BNR prevede ca "imprumutatorii desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor proprii validate de BNR".

Astfel, au disparut vechile praguri de indatorare, care limitau nivelul ratei lunare la 35% din salariu la creditele imobiliare si la 30% la cele de consum.

Bancile vor putea stabili nivelurile maxime admise de indatorare pe categorii de clientela. In plus, institutiile financiare vor trebui sa ia in considerare cheltuielile de subzistenta atunci cand analizeaza capacitatea de rambursare a solicitantilor.

Pretul imprumutului

Costurile deduse vor depinde de numarul membrilor din familie. De exemplu, la o familie de 4 persoane cu un venit de 700 euro, se vor lua in calcul doar aproximativ 350 euro pentru evaluarea cererii de credit. Astfel, chiar daca bancile vor accepta ca rata sa urce pana la 50% din venit, ea nu va putea depasi, in cazul de mai sus, 175 euro deoarece veniturile eligibile vor fi diminuate.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.