Autoritatile - clienti ai bijuteriilor de contrabanda Pierderile statului - 18 milioane euro anual

Daca vrei sa cumperi o bijuterie in Romania ai 75 la suta sanse ca produsul achizitionat sa provina din actiuni de contrabanda. "Din totalul pietei autohtone de bijuterii, 75% il reprezinta comertul la negru", ne-a spus Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania. Astfel, potrivit acestuia, piata de profil este din ce in ce mai sufocata de bijuteriile aduse prin contrabanda din tari precum Turcia.

"Exista retele bine organizate care aduc direct pe "tejgheaua" vanzatorului, bijuterii din aur in cantitati de sute de kilograme la fiecare transport. Acestea se vand in magazine la preturi care, vizibil pentru fiecare, nu pot contine nici un fel de taxe", a adaugat presedintele PBR. Taxele de care vorbeste expertul sunt sensibil mai mari decat multe alte produse, respectiv 25% - accize si 19%- TVA.

Comert in institutii de stat

Potrivit lui Karl Heinz, de situatia de fata sunt constiente toate autoritatile romane. "Prin institutiile statului, firme mari sau chiar ministere importante - Finante sau Interne) se perinda comercianti ambulanti, neplatitori de niciun fel de taxe, care isi ofera bijuteriile oficialilor, care nu sunt deloc putini. Asta este si cel mai deranjant - ca tocmai cei care ar trebui sa vegheze asupra colectarii corecte a taxelor, sunt chiar clientii acestor "sacosari".

In UE lipseste acciza pe bijuterie

Urmare situatiei in care se afla piata bijuteriilor in momentul de fata, asociatiile si patronatele din domeniu au facut mai multe demersuri la Ministerul Finantelor Publice si alte institutii abilitate prin care s-a aratat prin doua studii macroeconomice independente, elaborate de A.S.E. si G.E.A., necesitatea eliminarii accizelor la bijuterii. "Studiile mentionate arata foarte clar ca statul pierde lunar aproximativ 1,5 milioane de euro, venit din TVA, incasand doar aproximativ 25.000-30.000 euro venit din accize", a adaugat reprezentantul PBR.

Acesta sustine ca raspunsul primit de la autoritati "a fost unul vag, lasand sa se inteleaga ca ei stiu acestea, dar nu exista vointa politica pentru eliminarea accizelor. Dar cine este aceasta "vointa politica" care se face vinovata de o risipa de 18 milioane euro pe an la bugetul de stat?", se intreaba Karl Heinz. El spune ca accizele pe bijuterii in UE sunt taxe nearmonizate, pe care fiecare stat poate sa le stabileasca cum doreste. In timp ce fiecare stat membru UE a stabilit aceste accize la 0%, Lituania 5%, Romania le-a marit de la 20% la 25%.

6 tone - productia autohtona

Conform datelor PBR, in 2005, productia autohtona de bijuterii a fost de circa 6 tone, valoarea totala a pietei ridicandu-se la 1,2 miliarde de lei.

Productia de bijuterii din aur este destinata in totalitate pietei interne, iar 50 la suta din cea de argint este destinata exportului. Din tot ceea ce se vinde legal in Romania, circa 40 la suta reprezinta productie autohtona, iar 60 la suta reprezinta importuri.

In prezent in Romania exista un numar de 3.200 firme in domeniu, cu peste 35.000 angajati. Dintre acestea circa 200 detin mijloace de productie cu o productivitate ridicata. Un producator de bijuterii de la noi este nevoit ca pentru autorizarea fiecarei operatiuni (18 in total) sa plateasca 500 de lei, iar multi dintre acestia au nevoie de toate operatiunile.

Mai mult fiecare operatiune trebuie avizata anual. Operatorii romani folosesc ca materie prima aurul la schimb sau cel achizitionat din casele de amanet si, intr-o masura mult mai mica, cel prelucrat din lingouri sau cel granulat. Un operator pierde anual intre 2- 4 kilograme aur fin, in urma topirii materialelor din ce in ce mai slabe, pe care oamenii le dau la schimb si care au fost achizitionate de acestia de pe piata neagra. Reprezentantul bijutierilor considera ca ritmul mediu anual de crestere al pietei a fost de circa 10- 20 la suta, in ultimii trei ani. In Romania nu exista in prezent nicio scoala care sa pregateasca bijutieri, spre deosebire de alte tari precum Ungaria, Rusia sau Germania. La nivel mondial, cel mai ridicat consum mediu de bijuterii pe locuitor este in Emiratele Arabe Unite - de 33,68 grame, Turcia - cu 15 grame, Italia - 1,42 grame, Marea Britanie - 1,22 grame. Consumul mediu in Romania este de 0,14 grame bijuterii anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.