Creditul neguvernamental are potential urias de crestere si in 2007. Avansul estimat pentru acest an este de circa 40%, atingand valoarea de 38 de miliarde de euro, potrivit lui Sergiu Oprescu, presedintele executiv Alpha Bank.

Demarajul imprumuturilor bancare este pus pe seama noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) care nu mai impune limitari atat de stricte ca si pana acum. Un alt factor ar fi competitia din sectorul bancar, fiecare institutie de credit are tendinta de a deschide cat mai multe unitati si de a lansa din ce in ce mai multe produse.

In 2007, lucrurile vor sta putin diferit, ponderea creditului pe segmentul retail, adica cel acordat persoanelor fizice, va creste mai puternic decat cel corporate, ajungand la 50% din totalul creditului neguvernamental.

Oprescu mai atrage atentia si asupra unui fenomen care desi prezent, foarte putin contracarat: economisirea populatiei. "Estimez ca economisirea va ramane la un nivel scazut in continuare, dar nimeni nu ia in calcul acest lucru si nu vinde cu noi produse", a decalarat presedintele Alpha Bank.

"Sectorul bancar isi bazeaza crestere pe avansul creditelor. Probabil ca in 2007 si 2008 marile banci vor accesa linii de creditare din afara sau vor recurge la securitizarea creditelor, ceea ce va avea o influenta pozitiva asupra pietei de capital", a spus presedintele Alpha Bank.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.