Desi decalajele in materie de tehnologie si know-how dintre Romania si statele membre UE este enorg, agentii economici indigeni nu se obosesc sa faca investitii pentru reducerea acestuia.

O diminuare care le-ar spori competitivitatea si implicit profiturile. Mai mult, in tara noastra inovarea este o preocupare a numai 20% dintre companii. Peste 40% dintre intreprinderile europene sunt activ implicate in procesul de inovare, in special in colaborare cu clientii si furnizorii, mai degraba decat cu universitatile si institutele publice de cercetare, arata un studiu Eurostat dat publicitatii la sfarsitul lunii februarie.

Doar in Bulgaria si Letonia exista un procent mai mic decat cel romanesc. Adoptarea Strategiei Nationale de Cercetare Dezvoltare si Inovare (CDI) face parte din eforturile de dezvoltare a Romaniei, de racordare la obiectivele Agendei Lisabona, respectiv de transformare a domeniului CDI intr-un motor al cresterii si ocuparii.

Dintre cele 27 de state membre cel mai mare procent de firme care au raportat activitate de inovare se afla in Germania, 65% din companii, urmata de Austria, 53%, Danemarca, Irlanda si Luxemburg, cu 52%, Belgia si Suedia cu aproximativ 50%.

Romania este trecuta in studiul Eurostat la categoria "cele mai putine companii care investesc in inovare".

Pe fondul unei majorari a cheltuielilor publice cu cercetarea-dezvoltarea pana la 1% din PIB in 2010, Strategia are in vedere o antrenare corespunzatoare a investitiei private in domeniu, precum si o crestere a impactului asupra crearii de cunoastere, competitivitatii economiei romanesti si calitatii sociale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.