Increderea tot mai mare in piata locala si perspectivele economice optimiste in urma aderarii la Uniunea Europeana au determinat cresterea fara precedent a investitilor in ultimul an.

Topul tranzactiilor imobiliare in 2006 Valoarea tranzactiilor imobiliare a ajuns la 740 milioane euro la sfarsitul anului trecut, potrivit unui raport al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).

Cel mai interesant segment de piata a fost cel al birourilor, care a primit investitii in valoare de 382 milioane euro, in timp ce volumul tranzactiilor de pe segmentul spatiilor comerciale a atins aproximativ
285 milioane euro.

Segmentele industrial si rezidential au cunoscut cea mai lenta activitate, cu tranzactii de investitii de aproximativ 43 milioane de euro. Ca alternativa, a crescut interesul si pentru piata hotelurilor si se va mentine la cote ridicate in urmatoarea perioada, ca urmare a lipsei proprietatilor de calitate pe celelalte segmente ale pietei. Pe parcursul anului 2006 a fost incheiata o singura tranzactie in domeniul hotelurilor, in valoare de aproximativ 29,5 milioane de euro.

Datorita cresterii activitatii pe celelalte segmente ale pietei, proportia investitilor in birouri a scazut, acestea reprezentand numai 51% din totalul investitilor pe toate segmentele pietei, ceea ce reprezinta o scadere cu 30 puncte procentuale fata de anul 2005. Au fost tranzactionati aproximativ 187.000 mp, totalizand 15,5% din stocul total de birouri. Cele mai mari tranzactii cu cladiri de birouri incheiate in semestrul 2 din 2006 au fost achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Victoria Park pentru 60 milioane de euro si vanzarea primelor doua cladiri din Sema Parc catre fondul austriac Europolis.

In 2006 piata spatiilor comerciale a fost al doilea segment ca performanta din punct de vedere al valorii tranzactiilor, cu 3 proiecte tranzactionate pentru 285 milioane euro. Ca termen de comparatie, pe tot parcursul anului 2005 a fost incheiata o singura tranzactie de investitii cu spatii comerciale, in valoare de 3,5 milioane euro. Cea mai mare astfel de tranzactie incheiata pana in prezent pe piata romaneasca este cumpararea inainte de finalizarea lucrarilor a proiectului Sun Plaza de catre Sparkassen Immobilien AG, pentru aproximativ 150 milioane euro.

Alte tranzactii importante au fost cumpararea City Mall de catre UKA/ APN Group pentru suma totala de 103,3 milioane Euro si achizitionarea de catre Equest Balkan Properties a proiectului Vitantis Retail Park pentru aproximativ 31 milioane euro. Pe piata spatiilor comerciale randamentele se situeaza intre 7,5-9%, in functie de tipul proiectului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.