Cumparatorii de locuinte sunt tentati, de la 1 ianuarie 2007, sa-si cumpere casele pe firma pentru a le achizitiona cu 19% mai ieftin. Numai ca acestia nu iau in calcul costurile suplimentare ulterioare achizitiei implicate de aceasta decizie: plata chiriei catre propria firma la pretul pietei sau achitarea unui impozit local de 50 ori mai mare pe cladirea detinuta de o persoana juridica, comparativ cu cel datorat de o persoana fizica.

Daca achizitia se face printr-un credit imobiliar (exista oferte in acest sens pe piata), avantajele acordarii imprumutului fara avans sunt contrabalansate de costurile suplimentare ale creditului. In plus, apartamentul nu poate fi luat in calcul la stabilirea bonitatii respectivei persoane, intrucat apartine firmei.

Potrivit noului Cod Fiscal, in cazul achizitionarii de locuinte noi, la o prima vedere, pare avantajos ca aceasta sa fie achizitionata pe firma. Motivul: se aplica masurile simplificate privind plata TVA, cu alte cuvinte, desi operatiunea este supusa platii taxei, practic plata acesteia nu se face, TVA-ul nu apare pe factura. Vanzatorul se face ca ia TVA de la cumparator si se face ca-l plateste catre stat, iar cumparatorul, la randul sau, se face ca-l plateste si ca-l deduce. Numai ca nimic nu e gratis pe lume! "Achizitionarea apartamentului de catre o persoana juridica duce la costuri suplimentare, atat in cazul detinerii, cat si in cazul revanzarii! Suma de 19% «salvata» la achizitionare va fi practic recuperata de buget in 5 ani. De asemenea, la vanzare vor fi platite impozite mai mari", afirma Gabriel Biris, partener la firma de a-vocatura Biris Goran.

Fara TVA daca vanzatorul este persoana fizica
Regula generala in tranzactiile imobiliare este ca nu se plateste TVA in cazul in care vanzatorul nu este inregistrat ca platitor de TVA. Majoritatea tranzactiilor de pe piata romaneasca intra in categoria respectiva, inainte de 1 ianuarie 2007, aceasta fiind o portita pentru a ocoli plata taxei pe valoarea adaugata.

Daca persoana vanzatoare este inregistrata ca platitoare de TVA, in cazul apartamentelor vechi situatia nu se schimba foarte mult. Potrivit noului Cod Fiscal, armonizat cu prevederile legislatiei europene, sunt scutite de la plata acestei taxe si imobilele vandute de persoanele juridice (in afara celor noi). Pana la 1 ianuarie 2007, erau scutite de plata TVA numai inchirierile de imobile detinute de persoanele juridice.

Scutirea de la plata taxei nu se aplica insa in cazul livrarii unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil, daca este efectuata de o persoana impozabila care si-a exercitat ori ar fi putut sa-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil.
Potrivit legislatiei fiscale, un teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat pe care se pot executa constructii. Iar constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant. Livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.