Strainii sunt fascinati de economia autohtona, in care pot fi obtinute randamente mari in perioade scurte

S-a saturat de castigurile caldute. Are minimum 75.000 de euro, dar timp de patru ani e dispus sa uite ca are acesti bani. De fapt, are suficiente resurse sa nu se sperie de oscilatiile temporare, specifice Estului. Asa arata un portret-robot al investitorului care asteapta cu banii pregatiti sa gaseasca investitia potrivita in Romania.

Felix Folkabo, un suedez care traieste in Belgia, este ceea ce se cheama un investitor privat important. Are 25 milioane de euro investiti in intreaga lume. Doua milioane sunt numai intr-un fond de risc pentru Balcani si astfel indirect poate spune ca are peste 600.000 de euro plasati in Romania. Robert Willemsen, din Olanda, are circa 300.000 de dolari, bani proprii, in acelasi fond. Are experienta fondului de risc pentru Rusia, care i-a adus un castig de 400% in dolari, in cinci ani. Eric Johannessen, un tanar din Norvegia, are sute de mii de euro, inclusiv bani de la familie. ("unchiu-meu mi-a zs - vezi ce e de cumparat pe acolo!"). Un brazilian cu origini scandinave are investitii importante in fondul pentru Balcani, dar nu da amanunte, pentru ca "se poate uita cineva pe Google…". Lituanianul Tomas Andrejauskas este un investitor in numele altor fonduri de investitii, care au in principal clienti din Finlanda. Toti acesti investitori s-au adunat la sfarsitul saptamanii trecute la Bucuresti, cu prilejul unui eveniment inedit (pentru noi): East Capital, un administrator suedez de fonduri specializate in investitii in Europa de Est, a invitat 200 dintre clientii sai importanti sa vina sa se convinga la fata locului de oportunitatea investitiei in Romania.

Cea mai interesanta experienta pare sa fi fost pentru toti vizita in cartierul de vile din Voluntari, in nordul Bucurestiului. "Aveti o tara cu asa mult pamant liber. Ma intreb de ce e atat de scump ?", spune Felix Folkabo, mangaindu-si barba stufoasa. "Trebuie studiata problema.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.